NOGOMET

Zeleno-beli samozavestno branijo Ljubljano pred Turki

Olimpija nocoj meri na napredovanje v 3. krog kvalifikacij za EL. Nogometaši Malatyaspora za Safeta Hadžića še vedno favoriti.
Fotografija: Tomislav Tomić (v belem dresu) je steber igre v Olimpijini zvezni vrsti. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tomislav Tomić (v belem dresu) je steber igre v Olimpijini zvezni vrsti. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Olimpijina povratna tekma druga kroga kvalifikacij za uvrstitev v nogometno evropsko ligo proti zahtevnemu turškemu tekmecu Yeni Malatyaspor spada v rubriko trnova pot. Ljubljančanom po neodločenem izidu na vzhodu Turčije z 2:2 zaradi dveh golov v gosteh nocoj (20.00) za napredovanje zadostujeta razpleta brez zadetkov in 1:1. Vse drugo, razen ljubljanske zmage seveda, bi pomenilo, da bi prihodnji četrtek prvo tekmo – bržkone – z beograjskim Partizanom igral Malatyaspor. V Malmöju (19.00) pa bodo poskušali Domžalčani pripraviti senzacijo, potem ko so doma igrali 2:2.

Olimpija še ni blizu ponovitvi lanskega spodobnega evropskega izkupička in uvrstitvi v zadnje kvalifikacijsko sito, ki ga je omogočil naslov državnega prvaka, a njen uvodni del sezone je povsem v nasprotju z minulim in nakazuje sanjsko poletje. Tudi navijači že dolgo niso bili tako navdušeni. Zeleno-beli so doslej v domačem prvenstvu in prvem krogu kvalifikacij delili igralne lekcije, v katerih so potrebovali tudi kanček športne sreče, da so prišli do naziva, da je to najboljša Olimpija pod vladavino Milana Mandarića. Celo muhasti predsednik v odhajanju (če bi se Olimpija uvrstila v skupinski del, bi verjetno preložil odhod) je priznal, da je dočakal moštvo, ki ga gleda z užitkom in verjame vanj. Igralcem je celo zaželel srečo na zadnjem treningu v Stožicah.

Pot Ljubljančanov do spektakla s črno-belimi iz Beograda (v prvi tekmi so v gosteh ugnali valižanski Connah's Quay), ki so jih v generalki za sezono v Stožicah že premagali (1:0), je kljub rezultatski prednosti vse prej kot lahka. Pri Malatyasporu ne manjka izvrstnih posameznikov, ki bodo močnejši za teden dni več treningov. Ljubljanski trener Safet Hadžić se zaveda novih okoliščin in tudi pred tednom dni še skrite moči v minuli sezoni petouvrščene ekipe v turškem prvenstvu.

Samardžić verjame v uspeh

»Malatyaspor ima veliko odličnih posameznikov. Zato je zame še favorit, še posebno ker so nas v prvi tekmi podcenjevali. A tudi mi imamo znanje, rezultatsko prednost in samozavest, ki nas pred domačimi navijači lahko popeljejo do napredovanja,« je Hadžić napovedal dvoboj, za katerega je že izbral taktično različico in začetno enajsterico. V primerjavi z ligaškim derbijem v Ljudskem vrtu se bo vrnil Endri Cekici (Luka Menalo se bo spremenil v džokerja s klopi), po vsej verjetnosti pa bo Gorana Brkića zamenjal bolj usposobljen obrambni zvezni igralec Marko Putinčanin.

Večje neznanke so menjave v gostujočem taboru. Napadalno ustvarjalnost in ostrino, ki jo je v prvi tekmi deloma imel le Severni Makedonec in Bošnjak Adis Jahović, bo od prve minute zanesljivo brusil eden od treh rezervistov – Ahmed Ildiz, Berk Yıldız ali 28-letni Brazilec Guilherme. Del Olimpijinih taktičnih različic je nakazal izkušeni steber obrambe Miral Samardžić. »Najbolj nevarni so v napadu, še posebno neugodni so bočni napadalci. Ali smo sposobni za podvig? Upam, da smo. Verjamem, da se bo izšlo po naših željah,« je dejal nekdanji slovenski reprezentant in to sezono tudi legionar v Turčiji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije