MOTOKROS

Pri Gajserju lovorika še večja zaradi mame

Gajser s poškodovanim Pancarjem in Irtom na pokal narodov. Honda mu za prihodnjo sezono pripravlja nov 450-kubični motor.
Fotografija: Tim Gajser z zlato kolajno, ki simbolizira naslov svetovnega prvaka. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser z zlato kolajno, ki simbolizira naslov svetovnega prvaka. FOTO: HRC

LJUBLJANA – Tim Gajser je včeraj predstavnikom medijev pokazal repliko zlate kolajne, ki jo je prejel za osvojeni naslov svetovnega prvaka, pravo pa mu bodo predali decembra na slovesni podelitvi v Monaku. Prvenstva je resda konec, a motor bo pospravil šele novembra. V prihodnji sezoni ga čaka nova honda. Sanjsko leto si bo zapomnil tudi po tem, da ga je na dirkah prvič od blizu spremljala mama.

Potem ko si je avgusta zagotovil lovoriko, mu je breme padlo z ramen, v finišu sezone bi si želel iztržiti več. »Delal sem veliko napak, padcev je bilo preveč. Razloge zanje ne iščem drugod kot pri sebi. Potem ko sem si zagotovil lovoriko, je prišlo veliko obveznosti in morda glava ni bila več na pravem mestu. A kljub vsemu sem s sezono zelo zadovoljen,« je razmišljal.

Zdaj ga čaka pokal narodov, največje reprezentančno tekmovanje, motokrosisti ga vrednotijo kot olimpijske igre. Lani ga je slovenska vrsta izpustila, letos jo čaka mivka v Assnu, ob Gajserju jo bosta zastopala še Jan Pancar in Peter Irt (vsak v svoji kategoriji). V prihodnjih dneh naj bi skupaj vadili pod vodstvom selektorja Bogomirja Gajserja. »Tudi jaz se bom poskušal naučiti kaj od njiju, ne le onadva od mene. Tudi če si svetovni prvak, nisi nikoli tako dober, da ne bi mogel biti še boljši,« je dejal Tim.
Pancarja na treningih ne bo, saj si je v začetku meseca na kvalifikacijah v Turčiji poškodoval roko. Odkrušila se mu je kost na tistem delu, na katerem so vezi. Selektor o načrtu B in zamenjavi dirkača v MX2 ne razmišlja. Na motor bo Dolenjec sedel šele na pokalu narodov.

Novi koraki

Gajserja čakajo še superkros v ZDA in testi nove 450-kubične honde v Italiji, ki jo japonski inženirji pripravljajo za prihodnjo sezono, v kateri bo konkurenca močna. Vsaj pet dirkačev se bo iz MX2 preselilo v MXGP. Letos se je Gajser osamosvojil, z očetom sta šla vsak svojo pot. »Vsak njegov nasvet mi pride prav, ima ogromno izkušenj, spravil me je do tu, kjer sem, dal mi je vse znanje, kar zelo cenim,« je dejal 23-letni as, ki ga na dirkah spremlja dekle Špela: »Tretjo sezono je z mano, pomaga mi pri vsem, letos še več – skrbi za logistiko, jaz pa se lahko osredotočim na treninge in tekme. Vesel sem, da je ob meni.«
Letos je bila na nekaterih dirkah tudi njegova mama, s katero dolgo ni imel stika. »Predlani smo ga z mamo in sestro vzpostavili in vesel sem, da je tako. Mama je le mama,« je svetovni prvak razkril, da je tudi zasebno storil pomembne korake. Mojca Finc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije