ROKOMET

Če so v Varaždinu padli evropski prvaki ...

Slovenski rokometaši morajo nadoknaditi minus 5 golov proti Madžarski.
Fotografija:
Odpri galerijo

VESZPREM – Slovenski rokometni reprezentanti so imeli včeraj po prihodu v Veszprem najprej kosilo, popoldne pa so trenirali v tamkajšnji dvorani, kjer se bodo danes poskušali prebiti od pekla do raja ter se uvrstiti na svetovno prvenstvo. Madžari imajo pet golov prednosti iz sobotne tekme v Kopru (29:24), druga tekma se bo začela ob 19. uri.

Če kdo ve, kako je igrati v Veszpremu, enem najbolj zapriseženih rokometnih mest v Evropi, je to Gašper Marguč, ki je tam večkrat gostoval v dresu matičnega Celja Pivovarne Laško, zdaj je to že četrto leto njegov drugi dom. »Dvorana bo zagotovo razprodana. V Kopru je bilo okoli 500 Madžarov, pa so bili zelo glasni, tukaj jih bo 5000, zato si lahko mislite, kako naelektreno bo vzdušje. Ampak po drugi strani imamo dosti igralcev, ki so vajeni igrati pred polnimi tribunami, zato nas to ne bi smelo pretirano ovirati,« se z evforičnimi navijači ne obremenjuje Marguč, ki je v Veszprem Areni nazadnje občutil razočaranje, saj njegovemu klubu v finalu madžarskega prvenstva ni uspelo nadoknaditi zaostanka proti Pick Szegedu in je ostal brez naslova državnega prvaka.


Slovenci so bili v soboto precej zbiti, po nekaj prespanih nočeh pa so premagali malodušje. »Sprva smo bili zelo razočarani, kar je normalno, saj smo odigrali pod našimi pričakovanji in zmožnostmi. Z vsakim treningom se dvigamo, vemo, da ne moremo odigrati slabše, kot smo. Optimistično gledamo na to drugo tekmo, hkrati pa se zavedamo, da bo naloga zelo težka,« se zahtevnosti izziva dobro zaveda 27-letni Celjan, ki mu bo jubilejna stota tekma za reprezentanco ostala v slabem spominu. Sploh se ni vpisal med strelce.

Žabić namesto Gabra

Slovenci znajo presenetiti, kadar se v njih nabira jeza. Ta se je januarja kopičila štiri dni od poraza z Dansko na EP, nakar so v Varaždinu razbili kasnejše evropske prvake iz Španije. Takšna predstava bi bila lahko dovolj za velik preobrat. Tudi tokrat bodo brez Mateja Gabra, ki jim zaradi poškodbe očesa ne bo mogel pomagati ob Blatnem jezeru, na črti ga bo zamenjal Igor Žabić. »Prvo tekmo smo pozabili, zanima nas samo, kako se lotiti druge. V Kopru so bile nekatere stvari dobre, te je treba prenesti naprej, ob tem pa odpraviti mnoge slabosti. Moramo biti agresivni, saj smo videli, kako so Madžari igrali pri nas. Doma bodo hoteli s svojo močjo takoj pokazati, kdo je glavni. Ne bo šlo drugače, kot da se jim bistveno odločneje postavimo po robu,« lepote v igri ne pričakuje Gaši, ki ne izključuje možnosti, da bi na igrišču zaradi pretepaških vložkov s prve tekme zavrela kri: »Vse je odvisno od poteka tekme, upam, da bodo bolj nervozni Madžari in da bodo njim popustili živci, ne pa komu od nas, saj se nam vsak izključeni igralec še bolj pozna.«

V zadnji četrtini na vse ali nič

Čudež, kakršnega so Slovenci uprizorili v prejšnjih kvalifikacijah z Madžari pred štirimi leti v Velenju in še bolj lani s Hrvati na tekmi za tretje mesto na SP v Franciji, bo mogoč le, če se bo tekma odvijala drugače kot na Obali in se bodo vzhodnim sosedom ugrezala tla pod nogami.

...
...

»Rad bi, da bi tekmo začeli v 'egalu', ne bi bilo dobro, če bi prehitro pobegnili, ker bi imeli potem Madžari dovolj časa za vrnitev. Če bomo z njimi skupaj do 45. minute, se lahko marsikaj zgodi, tekma se obrne na eno ali drugo stran. Nekaj stvari se nam mora iziti, potrebovali bomo več obramb vratarjev,« si je scenarij v glavi zamislil Marguč, ki ne opaža, da bi selektorju Veselinu Vujoviću zadnji mučni dogodki vzeli zbranost. Vuja je namreč najprej izgubil mamo, dan kasneje doživel debakel z Madžari, ob tem se mu podira zgodba pri koprskem prvoligašu, ki ne sledi njegovim ambicijam ... »Gotovo mu ni bilo lahko v teh dneh, ampak je še vedno z glavo pri stvari. Deluje prepričljivo, svoj posel opravlja profesionalno, ima vse naše zaupanje. Samo enotni lahko storimo nekaj velikega.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije