ŠAH

Carlsenu nagajala miška

Od favoriziranih šahistov se v 2. krog ni prebil niti Kitajec Ding Liren.
Fotografija: Hikaru Nakamura je med glavnimi akterji prve spletne serije v šahu. FOTO: Vincent West/Reuters
Odpri galerijo
Hikaru Nakamura je med glavnimi akterji prve spletne serije v šahu. FOTO: Vincent West/Reuters

Skilling Open je naziv uvodnega turnirja nove sezone spletne serije najboljših šahistov in nosi ime po tokratnem pokrovitelju, skandinavski platformi za spletno trgovanje s finančnimi instrumenti. Šestnajst igralcev se je v prvem delu med seboj pomerilo za mesta od 1 do 8, ki vodijo v izločilne boje in pomenijo avtomatično uvrstitev na naslednji turnir serije. Povprečni rating vseh udeležencev znaša kar 2760 točk, v tako izenačeni konkurenci pa je bilo od vsega začetka jasno, da bo zelo zanimiv in nepredvidljiv že obračun za četrtfinalne vstopnice.
Diagram (25.11.)
Diagram (25.11.)

Glavna akterja prve spletne serije, norveški svetovni prvak Magnus Carlsen in Američan Hikaru Nakamura, sta s prvim in drugim mestom nakazala, da se razmerje moči na spletu v zadnjih mesecih ni bistveno spremenilo. Edina sta po treh dneh in 15 partijah zbrala devet točk in sta si kljub nekaj slabim trenutkom dokaj rutinirano zagotovila napredovanje. Carlsen je doživel dva poraza, eden od teh pa je bil posledica spodrsljaja z miško, s katerim je sicer dobljeno pozicijo v hipu spremenil v nesrečen poraz.
 

Osmoljenec Firouzja


Carlsen se v četrtfinalu meri z Nizozemcem Anišem Girijem, ki je prvi in drugi dan predtekmovanja suvereno vodil, po slabšem zaključku pa je napredoval skozi šivankino uho. Kar pet igralcev se je namreč zvrstilo na kritičnih mestih od 6 do 10, vsi zgolj s točko manj od najboljše dvojice. Največji osmoljenec med tistimi, ki so ostali pred vrati četrtfinala, je nedvomno 16-letni Alireza Firouzja, ki si je še dva kroga pred koncem delil prvo mesto, a je izgubil zadnji dve partiji in zaradi slabšega medsebojnega rezultata proti neposrednim tekmecem končal tekmovanje na najbolj nehvaležnem devetem mestu.

Od favoriziranih šahistov se v drugi krog ni prebil niti št. 3 s svetovne lestvice, Kitajec Ding Liren, ki sta ga prav tako pokopala dva poraza na tretji tekmovalni dan.
Četrtfinalni posladek je nedvomno dvoboj Carlsen-Giri, Nakamura je v hitrejših disciplinah precejšnji favorit proti Francozu Maximu Vachier-Lagravu, kakor tudi letošnji ameriški prvak Wesley So proti Azerbajdžancu Tejmurju Radžabovu.


Vsaj na papirju je daleč najbolj nepredvidljiv obračun med Rusom Janom Nepomnjačijem in Armencem Levonom Aronjanom. Polfinalisti ne bodo imeli časa za počitek in bodo boje nadaljevali že jutri, zmagovalca pa bomo dobili v finalu, ki bo na sporedu v nedeljo in ponedeljek.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije