ŠAH

Carlsenova spletna turneja

Objavljeno 21. maj 2020 11.37 | Posodobljeno 21. maj 2020 20.03 | Piše: Matej Šebenik

Poletje očitno brez turnirjev v živo, a z elitnim spektaklom na medmrežju.

Svetovni prvak Magnus Carlsen je potrdil namig, ki ga je izdal po uspešni izvedbi prvega spletnega elitnega turnirja Magnus Carlsen Invitational, namreč da ni šlo le za enkratni dogodek. Potrdil je, da so presegli pričakovanja tako šahistov kot gledalcev pa tudi medijskih in poslovnih partnerjev, zato se projekt širi v niz turnirjev pod imenom Magnus Carlsen Tour. Turneja bo že ob odigranem obsegala še štiri turnirje in se bo z velikim finalom najboljše četverice v skupnem seštevku končala v drugi polovici avgusta.
image
REUTERS Magnus Carlsen vedno znova dokazuje, da je najboljši ne glede na disciplino oziroma okoliščine, v katerih igra. FOTO: Reuters

Spletna turneja bo nadomestila praznino po odpovedi elitne serije Grand Chess Tour, ki je bila zaradi pandemije prisiljena odpovedati letošnjo šesto sezono. Ime in poslovne sposobnosti norveškega šampiona so očitno pravi magnet za pokrovitelje, ki so omogočili skupni nagradni sklad v višini okroglega milijona dolarjev. S prepoznavnostjo, ki sega daleč prek šahovskih meja, je Carlsen zagotovo najzaslužnejši za veliko promocijo šaha v zadnjih letih. V zdajšnjih kriznih razmerah vidi novo priložnost, da se šah še bolj približa medijsko najbolj izpostavljenim športom. V domovini mu je ta podvig že uspel – norveška nacionalna televizija pokriva pravzaprav vsak turnir, na katerem nastopa.
 

Brezmejne možnosti


V času ko večji del športnega dogajanja še miruje, šah prek svetovnega spleta ponuja tako rekoč brezmejne možnosti. Organizacija turnirjev je poenostavljena in predvsem cenejša, pri čemer publika pred računalniškimi zasloni nikakor ni prikrajšana. Rekordne številke gledanosti prvega turnirja nove spletne serije s spremljajočimi komentarji v desetih jezikih morda pomenijo celo začetek novega trenda, ki se ne bo končal s koncem pandemije.
Beli na potezi
Carlsen - Griščuk, Steinitzev memorial (internet) 2020. S katerim taktičnim udarom je svetovni prvak prišel do odločilne materialne prednosti?
REŠITEV:
1.Sxe5! f3 (1…dxe5 2.Dxh5 in bela dama je nedotakljiva zaradi vezave po g liniji.) 2.Sxf7 fxe2 3.Sxd8 Txd8 4.Sf3 z zmago belega v nadaljevanju.


Drugi turnir serije se je začel v torek, na njem pa nastopa 12 igralcev. Svetovni prvak je še vnovič nesporni favorit. Prejšnji konec tedna je, mimogrede, slavil še na spletnem hitropoteznem turnirju, ki ga je svetovna šahovska zveza FIDE priredila v spomin na prvega uradnega svetovnega prvaka Wilhelma Steinitza. S svojimi podvigi vedno znova dokazuje, da je najboljši ne glede na disciplino oziroma okoliščine, v katerih igra. Kdo lahko prvi prekine njegov neverjetni niz? 
Deli s prijatelji