ŠAH

Carlsen znova praznih rok

Hitropotezna prvaka postala Vachier-Lagrave in Asaubajeva.
Fotografija: Maxime Vachier-Lagrave je šampionsko šahiral. FOTO: chess.com
Odpri galerijo
Maxime Vachier-Lagrave je šampionsko šahiral. FOTO: chess.com

Svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu v Varšavi se je zaključilo s še eno atraktivno predstavo v najhitrejši disciplini, ki je vsaj v moški konkurenci ponudila sila izenačeno in do konca negotovo borbo za prestižni naslov. V dolgih enaindvajsetih krogih so se karte na vrhu kar nekajkrat premešale, nepričakovano pa je Magnus Carlsen vodilnim večino časa gledal v hrbet, in čeprav se jim je pred zadnjim krogom približal na pol točke zaostanka, realno ni imel veliko možnosti za prvo mesto.

Po prvem od dveh tekmovalnih dni je bil v vodstvu Levon Aronjan, ki je imel še pet krogov pred koncem celo točko prednosti pred konkurenco. A je nato doživel kar tri zaporedne poraze in na vrhu ga je zamenjal Rus Danil Dubov. Slednji je vodstvo izgubil krog pred koncem, ko ga je s črnimi figurami ugnal Alireza Firouzja in s tem poskrbel za triler v zadnjem krogu. Vanj je namreč na vrhu z enakim izkupičkom vstopilo kar šest igralcev, sledil pa jim je Carlsen s pol točke zaostanka. Carlsenu je s črnimi figurami proti Francozu Maximu Vachierju-Lagravu štela le zmaga in v napeti partiji se je želenemu rezultatu nekajkrat res zelo približal. A s sekundami na uri je mirnejšo kri ohranil Francoz, prišel do sila pomembne zmage, svetovnega prvaka pa potisnil na končno dvanajsto mesto.

Od vodilnih sta zmagi v zadnjem krogu zabeležila še Firouzja in domači adut, najboljši poljski igralec Jan-Krzysztof Duda. Slednji se je nato proti Vachierju-Lagravu pomeril v dodatnem dvoboju za naslov, medtem ko se je Firouzja zaradi slabših dodatnih kriterijev moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Zlati letnik 2004

Prvi dve partiji obračuna za prvo mesto sta se končali z remijem, v tretji pa je Vachierju-Lagravu z belimi figurami uspelo prebiti obrambo Dude in priti do svojega prvega naslova v hitropoteznem šahu. V ženski konkurenci je bila zmagovalka znana že krog pred koncem, po Nodirbeku Abdusattorovu v pospešenem tempu je zablestela še predstavnica letnika 2004.

asau
asau

Sedemnajstletna Kazahstanka Bibisara Asaubajeva je najbližjo zasledovalko prehitela kar za točko in pol in srebru v pospešenem tempu dodala še zlato v hitropoteznem. Zmagovalka pospešenega turnirja, Rusinja Aleksandra Kostenjuk, je bila tokrat druga, ti dve igralki pa sta bili s 70 tisoč dolarji največji zaslužkarici med vsemi nastopajočimi v poljski prestolnici. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije