KOŠARKA

Bahamski velikan ogroža navezo Kokoškov-Dončić

Phoenix Suns bo 21. junija kot prvi izbiral na naboru košarkarske lige NBA. Sonca bodo verjetno nihala med Deandrejem Aytonom in Luko Dončićem.
Fotografija: Luka Dončić je pripravljen za ligo NBA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je pripravljen za ligo NBA. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – To je bila noč, ko Luka Dončić ni mirno spal, če je sploh zatisnil oči. Bilo je le nekaj ur pred poletom moštva Real Madrid v Beograd, kjer se jutri začne finalni turnir evrolige. A Luka, čudežni deček evropske košarke in zagotovo najkoristnejši igralec letošnje evrolige, je imel druge sladke skrbi, ne pa tistih evroligaških, kako premagati moskovski CSKA v polfinalu.

V ZDA, natančneje v Chicagu, je med eno in tretjo zjutraj po evropskem času potekal loterijski žreb. Po domače in praktično povedano: prva izbira pripada 14 klubom, ki se niso uvrstili v končnico. A ni kar samo po sebi logično, da bo najslabša ekipa lige minule sezone imela prvi izbor. O tem odloča loterijski žreb, kjer pa je imel Phoenix največje možnosti, da dobi pravico do prvega izbora. In jo je tudi dobil, za njim sta se uvrstila Sacramento in Atlanta. Nabor lige NBA bo potekal 21. junija v Brooklynu.

Ayton v prednosti?

Ali bo Dončić res pristal v Phoenixu, je nemogoče napovedati. Ameriški mediji in vsi analitiki v tem hipu dajejo korak prednosti na Bahamih rojenemu centru Deandreju Aytonu, ki naj bi bolj ustrezal trenutni konfiguraciji ekipe. Tej tezi pritrdi tudi Jonathan Givony, ki spomni, da bo letos prvi center Phoenixa Tyson Chandler star 36 let, v naslednji sezoni pa naj bi opravil dostojno primopredajo Aytonu. Ob tem bi si verjetno mel roke Sacramento, ki bi tako dobil Dončića. Vlade Divac, generalni menedžer ekipe, je bil navdušen. Po drugi strani pa je nekako logično, da se seže po Dončiću. Ne nazadnje so pripeljali trenerja Igorja Kokoškova, ki poleg Pabla Lasa Dončića najbolje pozna in zna iz njega iztisniti maksimum.

Zato naj bi Igor združil Luko z Devinom Bookerjem in Joshem Jacksonom, s čimer bi dobil izjemno širino na zunanji liniji. Vsi trije imajo radi v posesti žogo in so vešči z njo. Ameriški analitiki gredo korak dlje in napovedujejo, da bo Phoenix gojil v napadu precej podobno igro kot Utah Jazz, kjer je bil Kokoškov nedavno še pomočnik. Za Aytonom in Dončićem so pri vrhu najbolj želenih igralcev letošnjega nabora še Jaren Jackson (Michigan State), Marvin Bagley (Duke), Michael Porter (Missouri), Mohamed Bamba (Texas), Trae Young (Oklahoma) in Collin Sexton (Alabama).

Kaj pravi zgodovina

Do zdaj je bilo na naboru lige NBA izbranih enajst slovenskih igralcev. Prvi je v dresu kluba NBA zaigral Boris Gorenc na McDonaldovem turnirju v Parizu, prvi pa je slast lige NBA okusil Marko Milić, ki je bil leta 1997 izbran v drugem krogu kot 33. s strani Philadelphie. Sledili so mu Radoslav Nesterović (1998, 17., Minnesota), Primož Brezec (2000, 27., Indiana), Boštjan Nachbar (2002, 15., Houston), Sani Bečirović (2003, 46. Denver), Saša Vujačić (2004, 27., LA Lakers), Beno Udrih (2004, 28., San Antonio), Erazem Lorbek (2005, 46. Indiana), Uroš Slokar (2005, 58., Toronto), Goran Dragić (2008, 45., San Antonio) in lani Vlatko Čančar (49., Denver). N

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije