ŠAH

Aronjanova pika na i

Neobičajni spodrsljaj svetovnega prvaka Magnusa Carlsena.
Fotografija: Levon Aronjan je v formi.
FOTO: armradio
Odpri galerijo
Levon Aronjan je v formi. FOTO: armradio

Sedmi turnir druge sezone elitne spletne serije je postregel z novim imenom na seznamu zmagovalcev. Levon Aronjan je izvrstne igre iz predtekmovanja, ki ga je prepričljivo končal na prvem mestu, prenesel tudi v izločilne boje in tako prišel do svojega prvega spletnega zmagoslavja. V finalu je bil prepričljivo boljši od ruskega specialista za hitre oblike šaha Vladislava Artemijeva, ki ga je v dveh mini dvobojih odpravil z 2,5:1,5 in 2:0. Rus je tokrat debitiral v letošnji sezoni spletne serije in je vse do finalnega obračuna navduševal s svojimi predstavami.


Predtekmovanje je končal na drugem mestu, v četrtfinalu je nato s presenetljivo lahkoto razbil Aniša Girija, v polfinalu pa mu je po začetnem zaostanku uspel zasuk, s katerim je v podaljških premagal še najboljšega kitajskega igralca Ding Lirena. Njegova pravljica pa se je nato končala v finalu, kjer ni bil kos razpoloženemu Aronjanu. Za slednjega je prav finalni obračun potekal najbolj gladko, saj si je tako v četrtfinalu proti 17-letnemu Indijcu Arjunu Erigaisiju kot tudi v polfinalu proti svetovnemu prvaku Magnusu Carlsenu napredovanje zagotovil šele po podaljških.

S slednjim se je po porazu v mini dvoboju prvega dne znašel v zaostanku, a je nato povsem prevladoval drugi dan, ko je na mini dvoboju in nato hitropoteznem podaljšku zmagal s skupnim rezultatom 5 proti 1. Zelo neobičajen spodrsljaj svetovnega prvaka, ki tudi ob slabši formi praktično nikoli ne doživlja tako prepričljivih porazov.
 

Silna nihanja


Carlsenu je po polfinalnem porazu s poznejšim zmagovalcem sicer uspelo priti do končnega tretjega mesta, a so ga tokrat zares močno pestila velika nihanja v igri. V vseh treh obračunih drugega dela tekmovanja je namreč zapravil začetno vodstvo in tekmecem dovolil, da so prišli do podaljškov. Američan Wesley So ga je v četrtfinalu za izenačenje premagal celo s črnimi figurami, medtem ko je v dvoboju za tretje mesto proti Dingu ob vodstvu drugi mini dvoboj izgubil kar z rezultatom 3 proti 0.
ni podpisa
ni podpisa


Omenjena dvoboja mu je nato v podaljških sicer uspelo obrniti sebi v prid, v polfinalu z Aronjanom pa ga je slabše nadaljevanje drago stalo. Serija se s predzadnjim turnirjem nadaljuje konec julija oziroma v začetku avgusta, poleg obračunov za najvišja mesta pa bo zelo aktualen tudi boj za točke skupnega seštevka. Deseterica najboljših se bo namreč uvrstila na finalni turnir serije z nagradnim skladom 300 tisoč dolarjev, ki bo potekal v San Franciscu od 25. septembra do 4. oktobra. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije