NOVA VLADA

Tonin napovedal postopno uvajanje naborništva: Brez ljudi pa tudi Slovenske vojske ne bo

Prvi kandidati za ministre so uspešno prestali preizkušnjo v odborih DZ.
Fotografija: Matej Tonin. FOTO: Blažž Samec
Odpri galerijo
Matej Tonin. FOTO: Blažž Samec

Prvi trije kandidati za ministre v vladi Janeza Janše so uspešno prestali preizkušnjo pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Anže Logar je primeren za zunanjega ministra, Janez Cigler Kralj za ministra za delo, Matej Tonin pa za ministra za obrambo. Posebno zanimivo je bilo v zaslišanju slednjega, saj je ta med drugim izpostavil potrebo po izvzetju Slovenske vojske (SV) iz enotnega plačnega sistema in ureditvi položaja vojakov po 45. letu.
              
Tonin je kot svoje glavne prioritete navedel učinkovit in odločen odziv na epidemijo novega koronavirusa, ustavitev negativnih kadrovskih trendov v vojski ter zvišanje obrambnega proračuna. Napovedal je postopno uvajanje naborništva, začenši s prostovoljnim služenjem, kar bi se mladim med drugim poznalo tudi v pokojninski dobi. Za varovanje meje v primeru novega migrantskega vala in opravljanje lažjih vojaških del bi pogodbeni angažma v vojski ponudil vsem posameznikom v državi z vojaškim usposabljanjem, ki bi prestali varnostno preverjanje. Napovedal je preverjanje področja nabav opreme za vojsko.

Veliko pohval je Tonin namenil sistemu zaščite in reševanja, ki ga želi še izboljšati, na primer z digitalizacijo. V razpravi je posebej obljubil podporo gasilcem, obenem pa razkril, da namerava za državnega sekretarja izbrati gasilskega poveljnika Damijana Jaklina, sicer župana Velike Polane. Zavzel se je za izvzetje vojske iz enotnega plačnega sistema. Kljub siceršnji nenaklonjenosti vojaškim sindikatom pa je zatrdil, da bo z njimi konstruktivno sodeloval in jih ne bo ukinjal.

Naklonjen tudi gasilcem

Tonin je priznal, da je cilj, da bi za obrambne izdatke namenili dva odstotka BDP, v prihodnjih dveh letih nerealen. Poudaril je, da bo sredstva treba dvigniti, za koliko, pa je odvisno od javnofinančnih zmožnosti. Prioriteta glede mednarodnih operacij in misij bo po njegovih besedah krepitev prisotnosti na Balkanu.

Tonin je zagotovil pripravljenost na dialog z lokalno skupnostjo glede osrednjega vadišča SV na Počku. Je pa zatrdil, da bo, dokler bo on minister, vojska vadišče imela. 

Štajerske varde ne bi vključeval v SV

Podrobneje je Tonin pojasnil izjavo o vključevanju posameznikov v varovanje meje. Kot je zatrdil, nasprotuje vključevanju t. i. Štajerske varde v SV. Je pa poudaril, da so v Sloveniji številne generacije, ki so služile vojaški rok ali so bile vojaško usposobljene. »Ne vem, kaj bi bilo spornega, če bi dali vabilo, da bi ti posamezniki proti plačilu patruljirali na meji ali opravljali lažja dela.« Meni pa, da bi tudi ti posamezniki morali prej opraviti varnostno preverjanje in usposabljanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije