DOSEŽEK

Slovenec napisal skladbo za Berlinsko filharmonijo

Vito Žuraj, prvi slovenski nagrajenec Karajanove akademije. Nagrajeno skladbo že odigrali.
Fotografija: Vito Žuraj. FOTO: Hans-christian Schink
Odpri galerijo
Vito Žuraj. FOTO: Hans-christian Schink

Prvi slovenski prejemnik nagrade Claudia Abbada (eden največjih dirigentov zadnjih desetletij je bil skoraj dvajset let glasbeni umetniški vodja in glavni dirigent milanske Scale, potem je odšel na Dunaj in tam postal generalni glasbeni direktor mesta Dunaja) je Vito Žuraj.

Nagrado podeljuje Karajanova akademija berlinskih filharmonikov. Gre za organizacijo, ki s pomočjo donacij zagotavlja izobraževanje mladih, nadarjenih glasbenikov pri članih orkestra. Poleg tega je bila leta 2000 ustanovljena Fundacija za promocijo akademije, ki zagotavlja dolgoročno podporo za izobraževanje glasbenikov, ki jo je ustanovil Karajanov naslednik Claudio Abbado. S tem je Abbado zagotovil sodelovanje med organizacijama, ki omogoča tudi (občasno) podeljevanje nagrade skladateljem. Prejemnik dobi naročilo za skladbo, ki upošteva inštrumentacijo študentov in je prilagojena njihovim zmožnostim. Izvedejo jo na koncertu Karajanove akademije.
35 minut traja nagrajena skladba.

Kot je nagrajenec povedal za Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC), je imel priložnost napisati najobsežnejše delo v zgodovini te nagrade: skladbo Alavò, ki je napisana za sopran in klavir solo ter komorni orkester, dolga 35 minut, za praizvedbo, ki je bila minulo soboto, 5. novembra 2017. »Skladba je prikrojena prostorskim možnostim dvorane za komorno glasbo Berlinske filharmonije (Kammermusiksaal der Berliner Philharmonie), ki je zgrajena kot šesterokotnik s tribunami z občinstvom, razporejenimi okoli odra, ta pa je v sredini dvorane,« je dejal Žuraj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije