Pandemija

Skrivnosti ameriških dokumentov o izvoru virusa

ZDA so kljub cepljenju presegle lansko število žrtev.
Fotografija: Pri ukrepih veliko strožja Kalifornija se srečuje z dvakrat večjo okuženostjo prebivalstva od demonstrativno bolj svobodnjaških Teksasa in Floride. Foto Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Pri ukrepih veliko strožja Kalifornija se srečuje z dvakrat večjo okuženostjo prebivalstva od demonstrativno bolj svobodnjaških Teksasa in Floride. Foto Mario Anzuoni/Reuters

Američani so v soboto dosegli žalosten rekord 770.800 umrlih zaradi covida-19 in skrb vzbujajoče dejstvo je, da je število letošnjih žrtev kljub cepivom preseglo lanskih 385.343. Novoobjavljeni dokumenti ameriške vlade pa ponovno vzbujajo sume o izvoru pandemije v kitajskem laboratoriju.

ZDA ta čas niso v tako nezavidljivem položaju kot velik del Evrope, a se ob grozljivem novem rekordu tudi tu zastavljajo vprašanja o uspešnosti spoprijemanja s pandemijo. Dve leti po izbruhu in slabo leto po začetku množičnega cepljenja prebivalstva tudi na tej strani Atlantskega oceana še niso obračunali z njo, že davno so pozabljene napovedi demokratskega predsednika Joeja Bidna o »neodvisnosti od virusa« iz časov okrog največjega praznika 4. julija.

Tudi v ZDA so močna gibanja nasprotnikov cepljenja, a ta ne morejo razložiti vseh razlik med zveznimi državami. Necepljeni so povsod v štirikrat večji nevarnosti okužbe od cepljenih, dvakrat večji nevarnosti hospitalizacije in sedemkrat smrti, veliko večja je tudi verjetnost dolgotrajnega covida in drugih zdravstvenih zapletov, navajajo pri centru za nadzor nad boleznimi CDC. Tudi v domovini najuspešnejših cepiv pa še ni jasno, ali je prisila najboljša pot k obračunavanju s pandemijo. Pri maskah in drugem veliko strožja Kalifornija se srečuje z dvakrat večjo okuženostjo prebivalstva od demonstrativno bolj svobodnjaških Teksasa in Floride.

Guverner slednje Ron DeSantis je napovedal vojno obveznemu cepljenju v podjetjih, ki ga hoče demokratski predsednik ZDA, »sončna« država je odpravila tudi številne druge omejitve, pa se vseeno ponaša z nizko stopnjo okuženosti in smrti, nekaj jesenskih tednov celo z najnižjo v vseh ZDA. Kritiki spominjajo na poletni vrhunec tamkajšnjih okužb in razlagajo, da naj bi se pandemija pojavljala v valovih, nekateri takšne razlike razlagajo tudi z zgodnjimi kalifornijskimi uspehi pri cepljenju, saj zaščita pred virusom s časom upade. Na Floridi, ki se v precepljenju prebivalstva ne razlikuje tako zelo od drugih zveznih držav, pa svoje večje uspehe pri spopadanju z virusom pripisujejo dostopnosti novih zdravil. Zdravljenje s koktajli protiteles kmalu po pozitivnih rezultatih testiranja ali takoj po prvih simptomih naj bi hospitalizacijo zmanjšalo za 70 odstotkov in več, pomembno zmanjša tudi smrtnost.

Sledi spet vodijo v wuhanski laboratorij

Če bodo ZDA sledile delu Evrope pri hitrem naraščanju okužb, se bodo pomnožili tudi prepiri o odnosu do pandemije, ki ji nikakor noče biti konca. Nedavno objavljeni vladni dokumenti ponovno vzbujajo dvome o njenih začetkih, saj naj bi kazali, da so znanstveniki v Wuhanu proučevali skoraj identični sev covidu-19. Genska slika virusa netopirjev banal-52 iz Laosa je v 96,8 odstotka identična virusu sars-cov-2. Res je več kot 1500 kilometrov od wuhanskega inštituta za virologijo, ameriški vladni dokumenti, ki jih je v skladu z zakonodajo o svobodi informiranja pridobila organizacija za zaščito živali White Coat Waste Project, pa naj bi dokazovali, da so netopirje v Wuhan pošiljali znanstveniki organizacije EcoHealth Alliance s sedežem v New Yorku in pod vodstvom britanskega znanstvenika Petra Daszaka.

To naj bi se dogajalo med junijem 2017 in majem 2019, EcoHealth Alliance pa naj bi pri pridobivanju ameriških državnih sredstev tesno sodelovala z inštituti za zdravje NIH ter med njimi tudi s tistim za nalezljive bolezni in alergije dr. Anthonyja Faucija. Vladni govorec za pandemijo je doslej odločno zavračal obtožbe republikanskih kongresnikov, da so financirali genske spremembe novega koronavirusa v Wuhanu. Dr. Daszak pa se je v pismu na začetku pandemije v reviji Lancet s skupino vidnih znanstvenikov kategorično zavzel za izvor virusa v naravi. Kljub takšni pristranskosti je bil član prve odprave Svetovne zdravstvene organizacije v Wuhan, ki se je vrnila s praznimi rokami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije