CAMINO, SLAVNA ROMARSKA POT

Kozarček vina za slehernega romarja

Zanimivosti, ki vabijo Jakobovega romarja, naj malce postane, je na dolgi poti, kolikor vam duša poželi, znaki pa odvračajo od marsičesa, med drugim od kakanja v naravi.
Fotografija: Vinsko okrepčilo v Iracheju FOTO: VLADIMIR JERMAN
Odpri galerijo
Vinsko okrepčilo v Iracheju FOTO: VLADIMIR JERMAN

Ko doživetja s Camina vse bolj tonejo v preteklost, rad pobrskam po drobnih doživetjih. V ospredju je seveda vsa pokrajina, so prehojeni hribi, doline in ravnine, tako rekoč vsak kraj na poti.

V spomin sežejo tudi posebna drevesa, kot so starodavne oljke ob ostankih rimske poti v smeri proti Logroñu, ali mogočni galicijski kostanji, hrasti ter, zanimivo, proti Santiagu vse bolj pogosti gozdovi neavtohtonih avstralskih evkaliptusov. Pa seveda prastare kamnite cerkvene in posvetne stavbe.

Vinski studenec

Že iz knjig sem vedel za Fuente del vino, po naše vinski studenec, kjer se romarji krepčamo z vinom iz soda. Ko sem korakal čez Navarro, sem se spomnil, s kolikšnim navdušenjem sta mi o tem vinskem čudežu pripovedovala zakonca Marjeta in Metodij Rigler.

Camino čez vaško pokopališče FOTO: VLADIMIR JERMAN
Camino čez vaško pokopališče FOTO: VLADIMIR JERMAN

Ustanovitelja Društva prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji sta Francosko pot prehodila že trikrat in o njej napisala knjigo Blagor vama, uboga reveža.

Da ja ne bi zgrešil take znamenitosti, me je zaskrbelo neko jutro. Kraja, kjer se nahaja, se pa – morda tudi zaradi moje ujetosti med bolečo ahilovo tetivo od spodaj in že močno pripekajočega sonca od zgoraj – nikakor nisem mogel spomniti. Po njem sem povprašal nekaj hitronogih, ko so me prehitevali – a so me vsi le debelo gledali. Da bi presekal ta mali gordijski vozel, sem z mobilca poklical Riglerjeva in izvedel: »V Iracheju, kmalu za Estello.«

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki in na drugih prodajnih mestih.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije