NASILJE

Dijaka tretjega letnika zabodli v trebuh

Napadalec ga je prestregel, ko je šel na prakso. Sedemnajstletnik na srečo ni v smrtni nevarnosti.
Fotografija: Najstnik, ki so ga v ponedeljek ranili z nožem, obiskuje Srednjo šolo Ravne na Koroškem, ta stoji tik ob ravenskem železarju. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Najstnik, ki so ga v ponedeljek ranili z nožem, obiskuje Srednjo šolo Ravne na Koroškem, ta stoji tik ob ravenskem železarju. FOTO: Dejan Javornik

RAVNE NA KOROŠKEM – Skrb vzbujajoče informacije tokrat prihajajo s skrajnega severa naše države. V ponedeljek je namreč na Srednji šoli Ravne na Koroškem odjeknila novica, da so enega od dijakov odpeljali v bolnišnico. Pa ne zaradi hude viroze ali ker bi se med smučanjem konec tedna polomil. Ne, na Ravnah na Koroškem je nekdo zavihtel nož in ranil dijaka tretjega letnika. Če je sprva kazalo, da gre znova – v lanskem letu smo v Slovenskih novicah obširno poročali o medvrstniškem nasilju na različnih koncih Slovenije – za medvrstniško nasilje, ko celo osnovnošolci v šolo prihajajo z noži, pa se je ta napad na mladoletnika zgodil v zgodnjih jutranjih urah, ko se je od doma odpravil v šolo.


Šestmesečno prakso je dijak opravljal v podjetju SIJ Metal Ravne. FOTO: Dejan Javornik
Šestmesečno prakso je dijak opravljal v podjetju SIJ Metal Ravne. FOTO: Dejan Javornik


Zabodeni 17-letnik je dijak tretjega letnika Srednje šole Ravne na Koroškem, kjer se uči za metalurga. Kot nam je pojasnila ravnateljica Ivanka Stopar, ranjeni dijak trenutno obiskuje polletno praktično usposabljanje pri delodajalcu. Gre za znanega koroškega železarja, SIJ Metal Ravne, ki stoji streljaj stran od šole. Po naših neuradnih informacijah je 17-letnika za zdaj še neznana oseba z nožem zabodla v trebuh, še včeraj je bil v bolnišnici. »Dijakovo zdravstveno stanje ni kritično,« pojasni ravnateljica in dodaja, da jim oseba, ki je dijaka poškodovala, ni znana. »Takšnih dogodkov pri nas do zdaj ni bilo, dijakom zagotavljamo varno okolje in vsako nasilje ustrezno obravnavamo,« nam odvrne na vprašanje, ali so se na šoli morda že ukvarjali s tovrstnim oziroma podobnim nasiljem in kako je poskrbljeno za varnost dijakov. Ustrezna obravnava vključuje tudi prijavo kakršnega koli nasilja policiji. Ti so bili, kot nam je pojasnila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin, o tem obveščeni v ponedeljek v jutranjih urah. »Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, preiskava o dogodku še poteka,« je zapisala Trbulinova, ki nam več podatkov zaradi tega, ker gre za mladoletno osebo, ni mogla posredovati.

Dijaka tretjega letnika je nekdo prestregel, ko je bil na poti v šolo, in ga z nožem zabodel v trebuh.
Dijaka tretjega letnika je nekdo prestregel, ko je bil na poti v šolo, in ga z nožem zabodel v trebuh.

Informacija, da naj bi se krvavi incident zgodil v garderobi podjetja SIJ Metal Ravne, se je izkazala za neresnično. Kot nam je pojasnila tiskovna predstavnica Anja Potočnik, se je zgodil na javnih površinah, in ne v prostorih podjetja.

O razlogu za takšen napad v jutranjih urah na poti v šolo oziroma prakso je težko ugibati, to bo pokazala policijska preiskava. Tudi to, ali je bil napadalec eden ali jih je bilo več. Zagotovo pa ni šlo za naključje, trenutek slabosti, trenutek razgretih najstniških glav. Dogodek je v precej zimsko zaspanem kraju med prebivalce vnesel precej vznemirjenja. Gručica dijakov tretjega letnika, ki jo ujamemo tik pred začetkom pouka in ki fanta pozna, je ogorčena. »Kar malo zastrašujoče je, da se kaj takega zgodi sredi belega dne. In to nekomu, ki ga poznamo,« pravi eden od dijakov omenjene šole. Drug čez drugega razglabljajo, kaj bi lahko bilo v ozadju napada na fanta, od tega, da se je komu zameril, do tega, ali je v ozadju kakšna najstniška ljubezen.

Ravnateljica Srednje šole Ravne na Koroškem Ivanka Stopar zagotavlja, da je za varnost učencev na šoli dobro poskrbljeno. FOTO: Tadej Regent
Ravnateljica Srednje šole Ravne na Koroškem Ivanka Stopar zagotavlja, da je za varnost učencev na šoli dobro poskrbljeno. FOTO: Tadej Regent


Zaradi dogodka so zgroženi tudi v bližnjem lokalu. »To je strašno, danes res nisi nikjer varen,« pravi obiskovalka, medtem ko sosed v zrelih letih za sosednjo mizo doda, da je tega nasilja med mladimi oziroma nad njimi absolutno preveč. »V mojih časih se te stvari res niso dogajale, a takrat smo imeli tudi drugačno vzgojo. Poglejte, kam je pripeljala ta, kako že rečejo, permisivna vzgoja. Mulcu ne smeš prilepiti klofute, zato te pa lahko na stara leta pokonča s sekiro,« pravi možakar.
In medvrstniško nasilje – če lahko domnevamo, da v napad ni vpletena odrasla oseba – postaja v naši državi vedno večji problem. Po nekaterih informacijah ga je doživela več kot tretjina osnovnošolskih otrok, pri petini poskusov samomorov mladoletnikov, ki jih je okoli sto na leto, je med vzroki za ta skrajni način izražanja stiske prav nasilje sovrstnikov. Naj dodamo še, da je inšpektorat za šolstvo v zadnjih treh letih obravnaval več kot sto primerov nasilja med vrstniki, pri čemer ostaja velika uganka, koliko je tistih, ki niso prijavljeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije