VROČE POLETJE

Desus na robu preživetja: usoda Pivčeve morda znana že naslednji teden

Vodenje stranke je do kongresa pripravljen prevzeti Tomaž Gantar.
Fotografija: Pivčeva se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj na terenu. Mediji so izpostavili junijska obiska na Krasu in v Izoli. Tega tudi po ocenah poslancev ni znala ustrezno pojasniti, ob poskusih pojasnil pa se je po mnenju analitikov še bolj zapletala. Pred dnevi je svojega predhodnika na čelu stranke Karla Erjavca obtožila, da na terenu rovari proti njej. FOTO: Jože Suhadolnik, Blaž Samec
Odpri galerijo
Pivčeva se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj na terenu. Mediji so izpostavili junijska obiska na Krasu in v Izoli. Tega tudi po ocenah poslancev ni znala ustrezno pojasniti, ob poskusih pojasnil pa se je po mnenju analitikov še bolj zapletala. Pred dnevi je svojega predhodnika na čelu stranke Karla Erjavca obtožila, da na terenu rovari proti njej. FOTO: Jože Suhadolnik, Blaž Samec

Po januarskem kongresu, na katerem so člani Desusa za svojo novo predsednico izvolili Aleksandro Pivec, posloviti pa se je moral dolgoletni predsednik Karl Erjavec, bi stranka upokojencev letos lahko imela še en kongres, na katerem bi izbirali novo vodstvo.

Potem ko je pet poslancev stranke odreklo podporo predsednici in so jo pozvali k odstopu, za to pa se je zavzel tudi minister za zdravje iz kvote Desusa Tomaž Gantar, bosta vodstvo in izvršni odbor stranke v petek razpravljala o njeni prihodnosti ter predloge poslala v odločanje članom sveta, je pojasnil strankin govorec Janez Ujčič. Med predlogi bo predvidoma tudi sklic izrednega kongresa še letos, čemur je po besedah Ujčiča naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica stranke Pivčeva.

Franc Jurša odhaja na dopust, zato ga v petek na sestanek ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik
Franc Jurša odhaja na dopust, zato ga v petek na sestanek ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik
Poslanci Desusa so svet stranke pozvali, da ji izreče nezaupnico. Pivčevi očitajo, da je stranka v času njenega vodenja, torej od januarskega kongresa, postala stranka afer. Vodstvo stranke je poslancem sicer za petek poslalo vabilo na sestanek o prihodnosti stranke, a za zdaj kaže, da se poslanci ne bodo odzvali. Vodje poslanske skupine Franca Jurše zagotovo ne bo, ker bo na dopustu.

Vse v rokah sveta

Svet stranke se bo sestal do 25. avgusta, morda že prihodnji teden, je napovedal predsednik sveta Gantar, a točnega datuma še ni. Svet bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres vključeval predlog, da svet stranke o zaupnici sploh ne bi glasoval, se Ujčič ni opredelil.

Gantar je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili. Danes je navedel, da bodo morali določiti rok za kongres, kar pa ne pomeni, da svet stranke ne bi glasoval o (ne)zaupnici predsednici. Svet stranke sicer lahko sprejme tudi takšno odločitev.

Tomaž Gantar je bil še januarja med najbolj vidnimi podporniki Pivčeve. FOTO: Voranc Vogel
Tomaž Gantar je bil še januarja med najbolj vidnimi podporniki Pivčeve. FOTO: Voranc Vogel
Poslanci so poudarili, da govorijo le o položaju Pivčeve na mestu predsednice stranke in ne o njenem ministrskem položaju ali Desusa v vladi. Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo s predsednico stranke in ne z ministrico ali s koalicijo.

Janša pohvalil Desus

Premier meni, da mora Desus, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih. Danes je Janša tvitnil, da je Desus v petih mesecih aktualne vlade naredil več za slovenske upokojence kot prej v 10 letih skupaj. S tem je pospremil tvit ministrstva za finance, da so ukrepi vlade dosegli svoj cilj: več kot 300.000 upokojencev je prejelo dodatek v skupni vrednosti 66,8 milijona evrov.

Kljub temu je dogajanje v Desusu odprlo vprašanje, kaj morebiten odhod Pivčeve pomeni za stabilnost koalicije. Mnenja o tem so različna. Po mnenju političnih analitikov Pivčeva ne more ostati na čelu Desusa, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Igor Pribac, Rok Čakš in Andraž Zorko so v torek ob odmevnem sporu v Desusu ugotavljali, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije