DOBRO JE VEDETI

Sedem odgovorov, zakaj otrok ne neha jokati

Otrokov jok lahko pomeni več stvari.
Fotografija: Ste ga nahranili? Kaj pa zamenjali plenice? FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Ste ga nahranili? Kaj pa zamenjali plenice? FOTO: Getty Images, Istockphoto

Dojenčki komunicirajo s starši in z okolico tudi tako, da jokajo, vendar pa je ob tem težko razumeti, kaj jim manjka. Starši so tako ob dojenčkih, ki ne znajo govoriti, prepuščeni sami sebi pri ugibanju, kaj je vzrok joka njihovega malčka. Obstaja pa nekaj najverjetnejših vzrokov, zakaj vaš otrok neumorno joka.

Lakota

Najverjetnejša, še posebej v prvih mesecih otrokovega življenja, je lakota. Dojenčkov želodček je majhen, tako da ne more sprejeti veliko mleka, kar pomeni, da je dojenček hitro ponovno lačen. Ponudite mu hrano in dovolite, da se hrani, kolikor dolgo želi.

Neudobje

Daljše obdobje stika z vlažno oziroma umazano plenico lahko razdraži kožo dojenčka in izzove izpuščaje, zato je pomembno, da dojenčku redno menjate plenice. Kadar joka, preverite, ali so plenice umazane in ali se mu morda plenice ne zajedajo v nogice ter tako povzročajo neudobje.

Prevroče ali prehladno

Dojenčki ne morejo uravnavati temperature kot odrasli ali pa večji otroci. Najboljši način, da preverite, ali je dojenčku prevroče ali pa preveč mraz, je, da se dotaknete njegovega trebuščka ali pa daste dva prsta na zadnji del njegovega vratu in tako zaznate, ali je njegova koža topla ali hladna. Ne zanašajte se na toploto dojenčkovih rok ali nog, ker so okončine nekoliko hladnejše od telesa. Če je dojenčkova koža neobičajno topla, mu slecite kakšen sloj oblačil, če pa ima hladne roke in modre noge, mu nadenite rokavice, nogavice ali čeveljce, da ga ogrejete.

Utrujenost

Včasih so dojenčki preveč stimulirani, kar jim otežuje, da bi se umirili, ko bi morali zaspati. Če dojenček deluje utrujeno, a vseeno ne more spati, ga umirite tako, da ga oddaljite od kakršnega koli izvora hrupa, močne svetlobe in množice ljudi.

Negotovost

Dojenčki pogosto potrebujejo fizični stik. Če dojenček joka tudi še po tem, ko ste ga nahranili in mu zamenjali plenice, je velika verjetnost, da potrebuje še pomirjujočo gotovost rok svojih staršev.

Bolezen

Prekomeren jok je lahko znak bolezni, ki se je lotila dojenčka. Nekatere bolezni, kot je prehlad, so bolj očitne kot na primer bolečina v trebuhu. Če ste zaskrbljeni, da je vaš dojenček zbolel, se obrnite na pediatra.

Trebušni krči

Glavni simptom trebušnih krčev je neprestan daljši jok, ki se lahko pojavi kadar koli, najpogosteje pa v večernih urah. Trebušni krči so najpogostejši pri dojenčkih do četrtega meseca starosti, niso pa nevarni. Lahko pa otrokov neprestani jok vpliva na celotno družino, zato ne omahujte in poiščite pomoč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije