ADIJO, DUDA

Pet trikov, kako malčka odvaditi dude

Sčasoma lahko duda vpliva na nepravilen razvoj govora in slabe zobe.
Fotografija: Duda je mnogokrat odrešitev, a kmalu postane slaba razvada. FOTO: Getty Images, Dmitry Feoktistov
Odpri galerijo
Duda je mnogokrat odrešitev, a kmalu postane slaba razvada. FOTO: Getty Images, Dmitry Feoktistov

Najprej jo novorojenčkom ponujamo in se držimo za glavo, če je nočejo sprejeti, kmalu za tem pa jo skrivamo, da bi se je malček odvadil. Duda je lahko v veliko pomoč, a kmalu lahko postane tudi nadloga. Tu je nekaj trikov, kako prepričati otroka, da se od nje poslovi.

1. Odvzemite jo dovolj zgodaj

Prej jo odvzamete, manj stresno bo za otroka, svetujejo zdravniki. Če to storite dovolj zgodaj, ko je otrok star le nekaj mesecev in še ne uveljavlja toliko svoje volje ter se z vami zanjo verbalno ne pogaja, vam bo prihranjenih veliko težav. Lažje jo je odvzeti dojenčku kot malčku, pravijo.

2. Z danes na jutri

Mnogi menijo, da je najučinkoviteje, če jo odvzamete v enem dnevu in je ne pokažete več. Postopno ukinjanje je dolgotrajno in mnogokrat tudi ne prinese pravega učinka. Pripravite se na to, da jo bo malček velikokrat zahteval, a vztrajajte pri zgodbi, zakaj je duda morala oditi.

Duda hitro lahko postane nepogrešljiva. FOTO: Mark Makela Corbis Via, Getty Images
Duda hitro lahko postane nepogrešljiva. FOTO: Mark Makela Corbis Via, Getty Images

3. Naj bo slabega okusa

Podobno kot grizenja nohtov se mnogi tudi odvajanja dude lotijo ob pomoči neprijetnega okusa. Naj vam v lekarni dajo sredstvo, ki je nenevarno in zelo slabega okusa, da bo malčka odvrnilo od te priljubljene razvade.

4. Berite pravljice o njej

Obstaja veliko otroških zgodbic o tem, kako so se glavni junaki poslovili od dude. Berite te zgodbe vsak večer in naposled predlagajte, da podobno kot v kakšni knjigi stori tudi malček sam.

5. Naj se odvadi sam od sebe

Slej ko prej bo narava sama poskrbela, da bo duda zapustila vaš dom. Pustite otroku čas, da ga ta navada mine. Treba pa se je zavedati, da lahko duda sčasoma povzroča nepravilen govor, nepravilen razvoj čeljusti in zob. Otroci brez dude imajo tudi manj vnetij ušes.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije