ZIMSKI DNEVI

Zaradi krajših dni lahko zapademo v depresijo

Zdravnik svetuje, kako čim bolj neboleče prebroditi zimsko obdobje krajših dni.
Fotografija: Danski raziskovalci so objavili podatke, ki kažejo, da so se depresivna stanja pozimi povečala, za kar 11 odstotkov. FOTO: Rawpixel Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Danski raziskovalci so objavili podatke, ki kažejo, da so se depresivna stanja pozimi povečala, za kar 11 odstotkov. FOTO: Rawpixel Getty Images/istockphoto

Dnevi se nam občutno krajšajo, poslavljamo se od poletnega časa, korak bližje smo hladnejšim dnevom. Čeprav pridobimo iz sobote na nedeljo dodatno uro v postelji, se bodo številni ljudje še vedno počutili bolj utrujeni kot običajno in bodo iskali način, kako se spopasti z novim življenjskim ritmom. 

image_alt
Novak Đoković pri 36-letih tega nikoli ne bi jedel. Ena stvar pa mu daje izrazito moč

Najbolje je, da čas za spanje postopoma odložite, preden uro zavrtite nazaj, kar bo telesu omogočilo, da ohrani ritem spanja. Telesu boste omogočili naravno prilagoditev in sprememba bo manj občutna.

Vsak večer do nedelje lahko čas za spanje premaknete za 10-15 minut prej. Tako bo vaša telesna ura že sinhronizirana z novim časom, pravi Alison Jones, strokovnjakinja za spanje.

Te spremembe v času ustvarjajo učinek, podoben tistemu pri potovanju skozi več časovnih pasov. Poleg spanja lahko to moti nekatere dnevne procese, ki potekajo v telesu, kot je prebava, vpliva pa lahko tudi na ljudi, ki imajo težave s srcem in ožiljem.

Podatki kažejo, da se lahko zdravstvene težave, kot so srčni napadi in nesreče, povečajo zaradi spreminjajočega se vremena.

Lahko se pojavi sezonska depresija

Matthew Morgan, zdravnik splošne medicine, pojasnjuje za Everyday Health, da lahko nenadne spremembe v spanju in izpostavljenost dnevni svetlobi povečajo nihanje razpoloženja in tveganje za sezonsko čustveno motnjo.

image_alt
To so najpogostejše napake, ki jih delajo rekreativci v zrelih letih

To je oblika depresije, ki se pogosto pojavi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši in mnogi doživljajo manjša nihanja razpoloženja, kot so občutek žalosti, manj energije, težave s koncentracijo, povečanje telesne mase in povečana želja po ogljikovih hidratih. To stanje se pogosto imenuje »zimski blues«.

Danski raziskovalci so objavili podatke, ki kažejo, da so se depresivna stanja pozimi povečala za kar 11 odstotkov. S temi nasveti si poskusite časovno spremembo čim bolj olajšati.

Naravno sončno svetlobo izkoristite za boljše razpoloženje

Izpostavljenost sončni svetlobi zjutraj telesu sporoči, da je čas za prebujanje, in pomaga uskladiti cirkadiani ritem telesa z novim zimskim vremenom.

Več časa, preživetega na dnevni svetlobi, je povezano tudi z lažjim jutranjim prebujanjem in manjšo utrujenostjo čez dan. Po eni študiji pa so imeli tisti, ki so več časa preživeli zunaj, manj možnosti za depresijo, uporabo antidepresivov in slabo razpoloženje.

Vadite za dvig energije

Telovadba sprošča naravne kemikalije za dobro počutje v možgane. To so endorfini, ki pozitivno vplivajo na počutje in pomagajo odvrniti od negativnih misli.

Zato vadba poveča raven energije, kar lahko pomaga, da se lažje spopadete z dodatno utrujenostjo. Ne pozabite pa, da lahko vadba pred spanjem moti spanec, zato vaje izvajajte nekaj ur pred spanjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije