Recept za noro dober prigrizek, ki je osvojil vaša srca na našem tiktoku

Že poznate bao buns? Ti izjemno priljubljeni prepognjeni kruhki, ki jih skuhamo na sopari, zasedajo pomembno mesto v azijski kulinariki, saj so značilen predstavnik ulične prehrane. V njih najdemo najrazličnejše nadeve, nam najbolj znani pa so ocvrti rakci in majoneza. No, prav to je bil navdih, da se je naša mlada kuharica Brina lotila svoje različice z ribo, dopolnila pa jo je z domačo majonezo, v kateri je za še več azijskega pridiha uporabila kar limeto. Uf, kako je bilo to dobro!
Priprava je malce daljša, a s tako jedjo boste poželi zares veliko zadovoljstva med jedci. Zelo je primerna, da jo postavite na mizo, ko prirejate vrtno zabavo ali piknik.
Več o bombetkah bao buns in kje v Sloveniji jih lahko pokusite, pa TUKAJ.
Bao buns
- 300 g moke
- 130 ml vode
- 50 ml mleka
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici masla
Ocvrta riba
- 4 ribji fileji (npr. oslič ali brancin)
- 100 g moke
- 150 ml vode
- 1 žlička pecilnega praška
- sol in poper
- rastlinsko olje za cvrtje
Domača majoneza
- 2 rumenjaka
- sok polovice limete
- 1 žlica sirache
- 1 žlica sojine omake
- 200 ml rastlinskega olja
- 1 žlička sezamovega olja
Dodatki
- kumare, narezane na tanke rezine
Priprava testa
- V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, sol in suh kvas. Dodamo vodo in mleko ter zamesimo gladko testo. Dodajte stopljeno maslo in nadaljujemo z gnetenjem, dokler se maslo popolnoma ne vmeša v testo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se volumen testa ne podvoji.
Oblikovanje in kuhanje nad soparo
- Vzhajano testo razvaljamo na 0,7 cm debeline. S kozarcem izrežemo krogce in jih prepognemo na pol. Bao buns postavimo na kose peki papirja in pustimo vzhajati še 30 minut.
- V loncu zavremo vodo in vstavimo parno košaro (lahko si pomagamo s cedilom). Bao buns kuhamo na pari približno 10 minut, dokler niso puhasti in skuhani.
Ocvrta riba
- Priprava testa za cvrtje: V skledi zmešamo moko, vodo in pecilni prašek, da dobimo gladko zmes.
- Ribje fileje začinimo s soljo in poprom, nato pa jih pomočimo v testo.
- Cvrtje ribe: V globoki ponvi segrejemo rastlinsko olje. Fileje previdno cvremo v vročem olju, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi, približno 3 do 4 minute na vsaki strani.
- Ocvrte ribe odcedimo na papirnatih brisačah.
Priprava domače majoneze
- V skledi zmešamo rumenjake, limetin sok, siracho in sojino omako.
- Počasi, med stalnim mešanjem (lahko s paličnim mešalnikom ali metlico za stepanje), dodajamo rastlinsko olje, dokler ne dobimo goste majoneze.
- Dodamo še sezamovo olje in še enkrat dobro premešamo.

Sestavljanje jedi
- V vsak kruhek položimo kos ocvrte ribe.
- Dodamo žlico domače majoneze.
- Okrasimo z rezinami kumar.
- Postrežemo takoj in uživamo!

Priporočamo še: Ribji zvitki po mediteransko: ideja, zaradi katere boste večkrat kupili osliča (VIDEO)