ODPRTA KUHINJA

Jajčni vlivanci (špecli) z zeliščnim maslom: odlična priloga, ki jo ponudimo namesto krompirja ali riža

Pripravimo jih hitro in z levo roko (levičarji z desno), zato se brez težav znajdejo na jedilniku tudi med hektičnim tednom.
Fotografija: Jajčni vlivanci z zeliščnim maslom (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
Jajčni vlivanci z zeliščnim maslom (Foto: Midva kuhava)

Priloge na domačih krožnikih so pogosto precej monotone – krompir, testenine, riž in polenta. Sem in tja se ob mesu in omaki pojavi še kak izgubljen štrukelj ali zmeden kroket. Naši severni sosedje kot prilogo ali samostojno jed radi ponudijo špecle – mi jim rečemo jajčni vlivanci. Odlikujeta jih ravno prav čvrsta tekstura in prijeten okus, izkažejo pa se kot odličen pripomoček za pobiranje slastne omake na krožniku.

Vlivanci

  • 2 jajci
  • 1 dl mleka
  • 200 g bele pšenične moke
  • žlička soli
  • pol žličke kurkume (po želji – za barvo)

Zeliščno maslo

  • 2 žlici masla
  • nekaj listkov peteršilja
  • ščepec česna v prahu
  • ščepec soli

Priprava

  1. Zeliščno maslo: maslo, peteršilj, sol in česen v prahu stresemo v posodo sekljalnika. Zmešamo v fino zeliščno maslo.
  2. Vlivanci: v posodo ubijemo jajci in vlijemo mleko. Zmešamo z električnim mešalnikom.
  3. Ločeno pomešamo moko, sol in kurkumo, nato pa stresemo k jajcem in mleku ter zmešamo z mešalnikom.
  4. Pristavimo velik pisker z vodo, zavremo in dobro solimo. Nad piskrom držimo cedilo za testenine (z okroglimi luknjicami) in vanj vlijemo maso za vlivance. S kuhalnico jo tlačimo skozi cedilo v krop.
  5. Ko vlivanci priplavajo na površje, jih kuhamo še minutko, nato jih odcedimo.
  6. Še vroče zmešamo z zeliščnim maslom.

Priporočamo še: V slanino oviti svinjski medaljoni z gobovo omako

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij