Pet krivcev za slabo počutje doma

Če ste morda slabo razpoloženi, je za to lahko kriv vaš dom, vsak prostor ima namreč svojo energijo.
Fotografija: Iz spalnice umaknite vse, kar vanjo ne spada. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Iz spalnice umaknite vse, kar vanjo ne spada. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vsak prostor ima svojo energijo in veliko je dejavnikov, ki vplivajo na počutje doma. Če opazite, da razpoloženje pri vas zadnje čase ni najboljše, je dobro prepoznati vzroke slabega počutja ter jih čim prej odpraviti. Kateri so najpogostejši krivci za negativno energijo v zavetju štirih sten, razkriva filozofija urejanja prostorov feng šuj.
 

Natrpana predsoba


Urejena in prehodna predsoba v dom prinaša srečo ter zadovoljstvo, je eno od osnovnih pravil feng šuja. Poskrbite, da bo takšna tudi vaša: iz nje umaknite predmete, ki vanjo ne spadajo, jih ne uporabljate, tja postavite primerne omare, namestite police in obešalnike, kamor boste lahko zložili ali obesili obutev ter oblačila in dežnike.


Če vam prostor dopušča, v predsobo postavite sobno rastlino. Urejen predprostor zagotavlja pozitivno energijo, ki se od tam širi po celotnem stanovanju.
 

Brez sobnih rastlin


Lepe, zdrave in bujne rastline v dom prikličejo srečo, blagostanje in pozitivno energijo, zato z njimi oplemenitite vse kotičke. Pravilno jih negujte, da bodo lepo uspevale, saj uvele, posušene in bolne lončnice na počutje delujejo ravno nasprotno od zdravih. Prav tako ima na energijo in s tem počutje slab vpliv suho ali umetno cvetje ter kaktusi in rastline z ostrimi, bodičastimi listi, zato se jim je pametno izogibati.
 

Neurejena spalnica


Spalnica je najintimnejši del doma, ki naj bi bila namenjena samo počitku in telesni ljubezni. Vsako veliko čiščenje bi se moralo začeti v njej: iz omar pospravite oblačila, ki jih ne nosite več, odstranite vse, kar imate pod posteljo, saj shranjevanje pod njo ovira dober spanec.


Poskrbite, da bosta v njej dve nočni omarici, kajti tudi simetrija spodbudno vpliva na odnose in počutje. Iz spalnice odstranite vse, kar vanjo ne spada: pripomočke za vadbo, elektronske napravice, pripomočke za vzdrževanje doma, od sesalnika do likalne deske in podobno, kar velikokrat shranjujete v njej, s tem pa žal v vsakdan prikličete slabo voljo ter napetost.
 

Napačno nameščena ogledala


Po priporočilih feng šuja se v ogledalih ne sme zrcaliti nič neprijetnega, denimo nered. Hkrati ne smejo stati nasproti vhodnih vrat ali straniščne školjke. V prvem primeru se vsa energija, ki skozi vrata prihaja v dom, skoznje odbije nazaj, v drugem pa se izgublja v odtoku školjke. Idealni za ogledala sta jedilnica in dnevna soba: v teh prostorih se pogosto družimo in s pomočjo zrcal se podvajajo pozitivne vibracije. Nepriporočljivo je ogledalo nameščati nasproti postelje ali nad njo, tako namreč moti spanec in prinaša težave v zakon oziroma razmerje.
 

Neprimerno urejena kuhinja


Kuhinja vpliva na zdravje in počutje vseh stanovalcev, zato je pomembno, da je urejena in pravilno organizirana: uporabljeno posodo bi morali takoj pomiti ali pospraviti v pomivalni stroj in je ne puščati na mizi, na pultu ali v koritu. Umazana ovira pretok pozitivne energije. Iz enakega razloga je treba redno čistiti delovne površine in pospravljati predmete, ki jih ne potrebujete več.


Težko posodo, kot so veliki lonci in ponve, pospravite na nižje police, saj shranjene v visokih omaricah ustvarjajo občutek nemoči. Škarij in nožev ne bi smeli obešati na stene, kajti vidna rezila spodbujajo tesnobo. Nože raje pospravite v leseno držalo, škarje pa v predal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije