Zloženka iz pečice

Krompirjeva musaka z mletim mesom je zelo priljubljena jed, krompir lahko nadomestimo z jajčevci ali bučkami.
Fotografija: Ena od sestavin je mleto meso. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ena od sestavin je mleto meso. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Musaka nima enoznačne definicije, saj gre za jed, ki jo lahko pripravimo iz brezkončnega seznama sestavin, tako mesnih kot zelenjavnih. Najbolj preprosto jo označimo kot zloženko oziroma jed v plasteh iz različnih sestavin, ki jo spečemo v pečici. Musako bi lahko primerjali z lazanjo, pri kateri pa je osnovna plast iz testa oziroma testenin. Vse preostalo so podrobnosti, pri katerih imamo, navkljub receptom, precej proste roke.
Bešamel jo popestri, doda pa ji tudi obilico kalorij.
Bešamel jo popestri, doda pa ji tudi obilico kalorij.

Musaka izhaja iz orientalske in balkanske kuhinje, zlasti grške in turške, danes pa je priljubljena tako rekoč po vsem svetu. Tudi ime izvira iz arabskega jezika in v prevodu pomeni tisto, ki se hrani s tekočino. Preprosto, a zanimivo jed smo vzeli za svojo tudi pri nas, predvsem različico s krompirjem in mletim mesom. Ta je tudi najbolj nasitna, zlasti če jo obogatimo z bešamelno omako.
Priprava je pravzaprav preprosta: na dno pekača oziroma druge ustrezne posode položimo plast krompirja oziroma druge zelenjave, Grki uporabljajo jajčevce, sežemo lahko po bučkah, uporabimo lahko tudi stročji fižol, cvetačo ali brokoli. Čez to plast enakomerno razporedimo poljubni nadev, običajno iz mletega mesa, ki ga prej pripravimo podobno kot polivko za testenine, le da mora biti bolj suha. Plasti zelenjave in mesa si sledijo, dokler nam ne zmanjka sestavin, na vrhu mora biti vedno zelenjava. Vmesne plasti lahko premažemo s smetano, bešamelom, jogurtom, skuto, potresemo z naribanim sirom, prav tako vrhnjo plast, ki jo lahko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Mesni nadev lahko zamenjamo z zelenjavnim, gobovim, žitnim, iz stročnic, možnosti je res veliko. V musako spadajo sveže mediteranske začimbe, bazilika, peteršilj, v vsaj manjših količinah je nepogrešljiv paradižnik.
Osnovna sestavina so lahko namesto krompirja ali jajčevcev tudi bučke.
Osnovna sestavina so lahko namesto krompirja ali jajčevcev tudi bučke.

Pri izboru sestavin moramo paziti, da ne bodo vsebovale preveč tekočine, saj v tem primeru jedi ne bomo mogli lepo rezati. Pomembno je tudi, da se peče v pečici, saj mora biti zgornja plast, ki je običajno prelita s smetanovim ali drugim prelivom, lepo zapečena. Jed običajno uživamo toplo, ko jo vzamemo iz pečice, naj nekaj minut stoji, preden jo razrežemo. Zlasti zelenjavne musake so okusne tudi hladne. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije