GOSTILNE

Tradicija in gostoljubje v Ljubljani že od leta 1776

Šestica, ki je ime dobila po hišni številki, velja za eno najstarejših ljubljanskih gostiln. Ponosni so na svoje značilne slovenske dobrote.
Fotografija: Kulinarična vandranja so se končala sredi Ljubljane, v Šestici. FOTO: Roman Končar
Odpri galerijo
Kulinarična vandranja so se končala sredi Ljubljane, v Šestici. FOTO: Roman Končar

Prvosezonska kulinarična vandranja po naši prečudoviti deželi smo sklenili v slovenski prestolnici, zeleno-beli Ljubljani. Pod perotjo gostilne, katere začetki segajo v leto 1776, še dandanašnji pa sliši na slavno ime – Šestica. Hja, ni kaj, več kot le častitljiva starost, si drznem zapisati, njena verodostojnost je zgledno dokumentirana na stenah v notranjosti gostilne, na malce obledelih, črno-belih fotografijah, ujetih v zasteklenih okvirjih. Pravi užitek se je sprehoditi mimo tega stenskega zgodovinja in si ogledovati v objektiv fotoaparata ujet davni čas, ko je bilo vse čisto drugače. No, izvirni prostor pa je ostal in v njem so nas gostili vrhunski ljudje, začenši z gospodom prof. Janezom Koželjem, ljubljanskim podžupanom, odgovornim za vse, kar se prostorskosti, urbanizma in arhitekture v naši prestolnici tiče, in nas je poučil o marsičem in se v svoji pripovedi vrnil v daljne čase, ko je bila Ljubljana še Emona.

Za energijo so poskrbele tudi ljubljanske mažoretke. FOTO: Roman Končar
Za energijo so poskrbele tudi ljubljanske mažoretke. FOTO: Roman Končar

V naši družbi je bil seveda tudi Igor Colja, naš gostitelj, človek, ki s sodelavci, ki jih ni malo, skrbi ne le za ohranjanje vsega, kar je slavni Šestici v stoletjih uspelo skupaj spraviti v najrazličnejših pogledih, temveč tudi za to, da ljudje z dobesedno vseh koncev sveta (ravno v času našega snemanja so gostili skoraj 250 turistov, naravnost fantastično mešanico ljudi iz, pomislite, vseh petih celin!) lahko spoznajo poleg dosežkov tradicionalno vrhunskih slovenskih vin in prav tako tradicionalno vrhunskih jedi tudi oblačilno kulturo našega naroda, ki jo predstavljajo članice in člani hišne folklorne skupine s plesi slovenskih pokrajin. Perfektno, vse skupaj!

Tudi chef Tomaž Škvarč Lisjak – tisti, ki je pred leti zmagal v Gostilna išče šefa – je dodal svoje in nam iz prve roke pojasnil, kako je voditi tako ugledno gostilno, ki v svoje gostoljubno nedrje hkrati sprejme kar 450 gostov. Ni šala, verjemite! Vrhunec je naše druženje doseglo z nastopom Pihalnega orkestra Bežigrad in Ansambla Ljubljanskih mažoretk na ploščadi pred vhodom na vrt gostilne. Kakšna energija je to bila, prav pod kožo je zlezla. Urezali so kajpak ponarodelo skladbo, prijetno za uho in srce U Lublan pr Šestic je eno luškano dekle … in z njimi je pela množica naključnežev, ki so se ustavili in si z zanimanjem ogledovali nastop. En tak mini hepening je bilo tole naše snemanje. Pa še eno posebnost bo mogoče videti v tokratni nedeljski oddaji – kuhala bo tudi moja malenkost! In to sam, brez Lojza. Uf, to bo hec, ki je vreden ogleda. V nedeljo, 24. junija, izjemoma ob 15.15, na TV 3. Vabljeni, srčno!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije