RAZHUDNIKI JA ALI NE

Sezona sladkega krompirja je tu

Dajte mu priložnost, da vas navduši, saj ga lahko pečete, kuhate in cvrete.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Pri nas doma smo se vedno stepli za pečene paprike. Naložili smo jih v največji pekač, jih brez maščobe pekli v pečici in obračali, da so dobile na obeh straneh črne mehurjaste lise. Ko si papriko prijel za pecelj, je morala biti ravno prav zmehčana in nikakor je nisi smel raztrgati, ker bi v tem primeru iz nje stekel dragocen sok, ki se je med peko nabral v njej. Paprike je bilo treba torej previdno preložiti eno na drugo v posodo s pokrovom in lepo potrpežljivo čakati, da se ohladijo. Ohlajene smo z lahkoto olupili, nato pa smo jih marinirali v ogromni količini česna. Plast paprik s peclji in semeni vred, stisnjen česen, obilno polito z oljem in tako naprej. Česna je bilo res veliko in moral je biti stisnjen, da je iz stiskalnika kapljal dišeč sok in so ti še tri dni smrdeli prsti. Ko se je to ohladilo in je tekočina malo zaželirala, smo hodili v shrambo s kosom belega kruha za pomakanje, dokler ni zmanjkalo, in zmanjkalo je vedno. To je bila družinska obredna delikatesa zgodnje jeseni.

Lepega dne sem opazila, da me po paprikah žge v trebuhu in boli glava. Podobno sem odreagirala na jajčevce. Poznam kar precej ljudi, ki so, prav tako kot jaz, preobčutljivi za razhudnike. Resnica je, da vsi iz družine razhudnikov, to so paradižnik, paprika, krompir, goji jagode, jajčevci, tobak, vsebujejo strupene alkaloide in lahko povzročajo težave, predvsem vnetja v prebavilih. Kdor se s hrano zdravi, razhudnike po navadi izloča. Znaki preobčutljivosti so hitro opazni, zato ni težko ugotoviti, ali vam razhudniki škodijo ali ne.

Zrel jajčevec s temnimi semeni ima manj alkloidov kot prezgodaj odtrgan, še nerazvit plod. Pravkar izkopan in pravilno shranjen krompir ima lahko le neznatno količino alkaloida solanina. Če je ozelenel na svetlobi ali celo začel kaliti, pa je lahko precej strupen. Solanin se ne izniči s kuhanjem, občutimo ga kot grenak pekoč okus v ustih.

Kdor ne mara razhudnikov ali mu ne ustrezajo, navaden krompir zamenja s sladkim. Ta je iz družine slakov, super uspeva na naših vrtovih, zato ne razumem, zakaj se v trgovinah dobi večinoma iz uvoza. Lahko ga pečete, kuhate, cvrete, prav tako kot navaden krompir. Treba mu je dati priložnost, zgodnja jesen je ravno njegova sezona. Navdušil me je v pireju, začinjenem samo s popraženim česnom. Razhudniki, tudi pečene paprike, pa ostajajo lep družinski spomin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije