MODRI PONEDELJEK

Najdepresivnejši dan v letu udaril. Kako ga premagati?

Teorijo o najbolj depresivnem dnevu je postavil Cliff Arnall, velški psiholog. V enačbo je vključil številne postavke, med njimi vreme, dolgove, čas, ki je minil od božiča, tudi motivacijo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Brian Niles, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Brian Niles, Getty Images/Istockphoto

Modri ponedeljek, ki je mimogrede danes, je najdepresivnejši dan v letu. Seveda ne gre za znanstveno dognanje, se pa pogosto uporablja kot marketinški trik. Ne glede na zapisano, mnogi med zimski dnevi, po praznikih, ko so dnevi krajši, temperature pa nižje, čutijo večje čustvene izzive.

Teorijo o najbolj depresivnem dnevu je postavil Cliff Arnall, velški psiholog. V enačbo je vključil številne postavke, med njimi vreme, dolgove, čas, ki je minil od božiča, tudi motivacijo. Po pogovoru z mnogimi je spoznal, da je tretji ponedeljek v januarju še posebno depresiven.

Nekateri to teorijo kritizirajo, med njimi Dean Burnett, ki ocenjuje, je znanstveno nesmiseln. »Tedni po božiču so težji zaradi slabšega vremena, zaradi praznikov izčrpanih financ, ni razlogov za slavje, vsi se poskušajo držati diet in podobno.«

Če ste tudi sami med tistimi, katerih razpoloženje je te dni zanihalo navzdol, imamo za vas nekaj nasvetov: 

  • Osvežite cilje in prioritete: postavite nove cilje ali revidirajte stare, kar vam lahko da občutek namena, pa tudi motivacijo.
  • Naredite načrt za telesno aktivnost: redna telovadba lahko izboljša vaše razpoloženje. Naj bo to hoja, tek, telovadba na fitnesu, karkoli, kar bo pomagalo sprostiti endorfine, ki pomagajo obvladovati stres.
  • Povežite se s prijatelji in družino: socialna podpora ima ključno vlogo v boju proti depresiji. Danes je odličen dan za srečanje z osebo, ki jo imate radi in bo dvignila vaše razpoloženje.
  • Delajte na mentalnem zdravju: ta dan naj bo opomnik za vaše mentalno zdravje. Pogovorite se s terapevtom ali strokovnjakom za mentalno zdravje, če menite, da je to potrebno.
  • Dovolite si sprostitev: ne pozabite nase, na lastne potrebe. Vzemite si čas za sprostitev in za početje tistega, kar vas izpolnjujejo in vas osrečujejo. Naj bo to branje knjig, gledanje filmov ali meditacija.
  • Postavljajte si cilje za vsakodnevno srečo: namesto osredotočanja na en dan, si postavljate medletne cilje, ki bodo vključevali male radosti in aktivnosti, s katerimi boste obdržali pozitiven duh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije