DODATKI
Dodatkov nikoli ne uživajte na lastno pest
Ste vedeli, da je kalij izjemno pomemben za delovanje vseh celic, tkiv in organov, tudi srca, in ima ključno vlogo pri živčnih impulzih in krčenju mišic?
Odpri galerijo
Prav to je razlog, da pomanjkanje tega dragocenega minerala in elektrolita najprej občutimo v mišicah in živčnem sistemu. In ker je sodobna prehrana – čeprav je obilna – izjemno revna, ima vse več ljudi težave s srcem in ožiljem ter krvnim tlakom.
Hipokalemijo oziroma pomanjkanje kalija občutimo kot slabost, pomanjkanje energije, mišične krče, želodčne težave, srčno aritmijo, navadno pa jo povzroči izguba tekočine, denimo ob driski. Kalija pa je lahko tudi preveč: hiperkalemijo lahko spodbudi prevelika količina natrija (kar pri naši čezmerni uporabi soli ni presenetljivo), lahko pa je celo usodna, če ledvice ne zmorejo odplakniti odvečnega kalija iz telesa.
Nekatere študije so pokazale, da kalij pozitivno vpliva tudi na kosti, predvsem pri starejših ženskah je tako lahko prehrana, bogata s kalijem, odločilna pri preprečevanju osteoporoze, kažejo nekatere raziskave, druge pa poudarjajo, da lahko s kalijem zmanjšujemo tudi možnosti za možgansko kap. Bolniki, ki imajo ulcerozni kolitis oziroma kronično vnetje z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke ali trpijo za crohnovo boleznijo (kronična vnetna črevesna bolezen), imajo pogosto težave z absorpcijo hranilnih snovi, zato imajo pogosto težave z nizko ravnjo kalija in drugih pomembnih hranil.
Ne pozabimo, kalij je nepogrešljiv za ustrezno delovanje človeškega organizma, toda prehranskih dodatkov nikoli ne gre jemati na lastno pest, zgolj pod strogim zdravniškim nadzorom! Za zadosten vnos kalija lahko – razen v izjemnih primerih – poskrbimo že z ustrezno prehrano. S kalijem so bogati banane, citrusi, avokado, losos, piščanec, česen, motovilec, rdeča pesa, blitva, brstični ohrovt, kolerabica, rukola, buče, peteršilj, paradižnik, jajčevec, fižol, grah, pa tudi zelišča, kot so koromač, koper, koriander, pehtran in šetraj.
Hipokalemijo oziroma pomanjkanje kalija občutimo kot slabost, pomanjkanje energije, mišične krče, želodčne težave, srčno aritmijo, navadno pa jo povzroči izguba tekočine, denimo ob driski. Kalija pa je lahko tudi preveč: hiperkalemijo lahko spodbudi prevelika količina natrija (kar pri naši čezmerni uporabi soli ni presenetljivo), lahko pa je celo usodna, če ledvice ne zmorejo odplakniti odvečnega kalija iz telesa.
Nekatere študije so pokazale, da kalij pozitivno vpliva tudi na kosti, predvsem pri starejših ženskah je tako lahko prehrana, bogata s kalijem, odločilna pri preprečevanju osteoporoze, kažejo nekatere raziskave, druge pa poudarjajo, da lahko s kalijem zmanjšujemo tudi možnosti za možgansko kap. Bolniki, ki imajo ulcerozni kolitis oziroma kronično vnetje z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke ali trpijo za crohnovo boleznijo (kronična vnetna črevesna bolezen), imajo pogosto težave z absorpcijo hranilnih snovi, zato imajo pogosto težave z nizko ravnjo kalija in drugih pomembnih hranil.
Hipokalemijo oziroma pomanjkanje kalija občutimo kot slabost, pomanjkanje energije, mišične krče, želodčne težave, srčno aritmijo.
Ne pozabimo, kalij je nepogrešljiv za ustrezno delovanje človeškega organizma, toda prehranskih dodatkov nikoli ne gre jemati na lastno pest, zgolj pod strogim zdravniškim nadzorom! Za zadosten vnos kalija lahko – razen v izjemnih primerih – poskrbimo že z ustrezno prehrano. S kalijem so bogati banane, citrusi, avokado, losos, piščanec, česen, motovilec, rdeča pesa, blitva, brstični ohrovt, kolerabica, rukola, buče, peteršilj, paradižnik, jajčevec, fižol, grah, pa tudi zelišča, kot so koromač, koper, koriander, pehtran in šetraj.