ZDRAVA PAPRIKA
Blaži stres in krepi odpornost
Paprika je bogata z mnogo vitamini in minerali, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje, zato si jo večkrat privoščite.
Odpri galerijo
Paprika velja za eno najbolj priljubljenih vrst zelenjave, zakladnico hranil, koristnih zdravju, obstaja široka paleta sort in barv.
Doma je v Južni Ameriki, zgodovinski ostanki iz Peruja kažejo, da so jo v Srednji in Južni Ameriki jedli že pred 9600 let. Španci so jo v Evropo prinesli v 15. stoletju, hitro se je razširila vse do Turčije, danes je veliko gojijo na Madžarskem.
Je odličnega okusa, poleg tega ji pripisujejo posebne zdravilne odlike: ljudska medicina jo že stoletja uporablja kot zdravilno sredstvo, nič čudnega, ko pa vemo, da vsebuje veliko vitamina C – kar štirikrat več kot pomaranča! Je tudi dober vir vitaminov B1, B2 in B6 ter E, A je prisoten v obliki provitamina, betakarotena, ki se v telesu po potrebi pretvori v vitamin A. Od mineralov je v njej največ kalija, fosforja in železa. Bolj ko je zrela, višji je nivo vitaminov in mineralov. V São Paulu opravljena raziskava je pokazala, da fitokemikalije, ki jih vsebuje (kapsaicinoidi), preprečujejo vnetne procese v telesu. Ker danes vemo, da je vnetje odgovorno za mnogo bolezni, tudi aterosklerozo, je to odkritje zelo dragoceno. Paprika ne varuje le pred boleznimi sodobnega časa, pospešuje tudi apetit in spodbuja delovanje želodca, saj spodbuja izločanje želodčnih sokov in tudi peristaltiko.
V neki študiji so proučevali povezavo med visokim vnosom vitamina C oziroma zelene paprike ter znižanega tveganja raka prostate; rezultati so pokazali, da je bilo pri moških, ki so jedli veliko zelene paprike in brokolija, nižja pojavnost te bolezni. Naravne sestavine v papriki blažijo PMS, stres, nespečnost in slabo razpoloženje. Ker vsebuje malo kalorij, je odlična za vzdrževanje telesne teže.
Paprika je bogat vir karotenoidov, ki so odgovorni za njeno močno barvo pa tudi močno antioksidativno delovanje; likopen in betakriptoksantin blagodejno vplivata na pljuča in srce, lutein in zeaksantin sta pomembna za zdrave oči. Vitamin C in karotenoidi so odgovorni za lepšo kožo, pomagajo proti mozoljem, tudi pegam in madežem. Svežo papriko drobno sesekljajte, jo pomešajte z žlico medu in nanesite na obraz in dekolte, pustite delovati 20 minut, nato sperite z mlačno vodo.
Doma je v Južni Ameriki, zgodovinski ostanki iz Peruja kažejo, da so jo v Srednji in Južni Ameriki jedli že pred 9600 let. Španci so jo v Evropo prinesli v 15. stoletju, hitro se je razširila vse do Turčije, danes je veliko gojijo na Madžarskem.
Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je odlično živilo za krepitev imunskega sistema.
Je odličnega okusa, poleg tega ji pripisujejo posebne zdravilne odlike: ljudska medicina jo že stoletja uporablja kot zdravilno sredstvo, nič čudnega, ko pa vemo, da vsebuje veliko vitamina C – kar štirikrat več kot pomaranča! Je tudi dober vir vitaminov B1, B2 in B6 ter E, A je prisoten v obliki provitamina, betakarotena, ki se v telesu po potrebi pretvori v vitamin A. Od mineralov je v njej največ kalija, fosforja in železa. Bolj ko je zrela, višji je nivo vitaminov in mineralov. V São Paulu opravljena raziskava je pokazala, da fitokemikalije, ki jih vsebuje (kapsaicinoidi), preprečujejo vnetne procese v telesu. Ker danes vemo, da je vnetje odgovorno za mnogo bolezni, tudi aterosklerozo, je to odkritje zelo dragoceno. Paprika ne varuje le pred boleznimi sodobnega časa, pospešuje tudi apetit in spodbuja delovanje želodca, saj spodbuja izločanje želodčnih sokov in tudi peristaltiko.
V neki študiji so proučevali povezavo med visokim vnosom vitamina C oziroma zelene paprike ter znižanega tveganja raka prostate; rezultati so pokazali, da je bilo pri moških, ki so jedli veliko zelene paprike in brokolija, nižja pojavnost te bolezni. Naravne sestavine v papriki blažijo PMS, stres, nespečnost in slabo razpoloženje. Ker vsebuje malo kalorij, je odlična za vzdrževanje telesne teže.
Paprika je bogat vir karotenoidov, ki so odgovorni za njeno močno barvo pa tudi močno antioksidativno delovanje; likopen in betakriptoksantin blagodejno vplivata na pljuča in srce, lutein in zeaksantin sta pomembna za zdrave oči. Vitamin C in karotenoidi so odgovorni za lepšo kožo, pomagajo proti mozoljem, tudi pegam in madežem. Svežo papriko drobno sesekljajte, jo pomešajte z žlico medu in nanesite na obraz in dekolte, pustite delovati 20 minut, nato sperite z mlačno vodo.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
14:00
Ne pozabimo na bonton