KMALU BO MINILO PET LET OD POŽARA

Zdaj je jasno, kdaj bo nared sloviti Notre Dame

Gotska mojstrovina v Parizu bo del slovesnega odprtja olimpijskih iger.
Fotografija: Do julija naj bi porušili gradbene odre. FOTO: Ludovic Marin/Afp
Odpri galerijo
Do julija naj bi porušili gradbene odre. FOTO: Ludovic Marin/Afp

Prihodnji teden, 15. aprila, bo minilo pet let od požara, ki je skoraj uničil znamenito pariško stolnico Notre Dame. V francoskem glavnem mestu obljubljajo, da bo katedrala do poletnega odprtja olimpijskih iger v Parizu obnovljena. Vzrok požara pa je še vedno neznan. Domneve kažejo, da je morda šlo za nepazljivega kadilca in odvržen ogorek ali pa kratki stik na električni napeljavi.

Hitro in učinkovito

Veliki leseni stolp z zlatim petelinom in križem je že skoraj končan, že od začetka leta pa je na obnovo čakalo ostrešje. Da so dela potekala hitro in učinkovito, gre zahvala tudi politiki, saj je francoski predsednik Emmanuel Macron na dan požara najavil, da bo cerkev obnovljena v petih letih, čemur pa številni takrat niso verjeli. A stotine obrtnikov in delavcev je krepko zavihalo rokave in poskrbelo za obnovo do prvotnega stanja. Do odprtja iger 26. julija letos bodo dela končana. Do takrat naj bi porušili tudi gradbene odre, ki še vedno štrlijo 90 metrov v nebo in so potrebni za obnovo znamenitega lesenega stolpa.

Parižani so pred petimi leti z grozo opazovali, kako zublji goltajo njihovo krasotico. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
Parižani so pred petimi leti z grozo opazovali, kako zublji goltajo njihovo krasotico. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Vidne naj bi bile tudi nove fasade na obeh cerkvenih ladjah in streha. Vsaj na zunaj bo cerkev do olimpijskih iger imela svojo nekdanjo podobo, obljublja Philippe Jost, vodja javne službe, ki bdi nad obnovo. Gotska mojstrovina bo tudi del odprtja iger, zagotavlja umetniški vodja olimpijskih prireditev Thomas Joll. Ta je v pogovoru za radio France Inter potrdil, da bo katedrali in novemu stolpu tudi na prireditvi pripadla posebna pozornost.

Podrobnosti Joll ni razkril, zato bo zanimivo videti, kako jo bodo umestili v program odprtja, ki prvič ne bo potekalo na olimpijskem stadionu, ampak v obliki šestkilometrske parade čolnov po Seni. Pluli bodo mimo Eifflovega stolpa, Louvra, katedrale in drugih mestnih znamenitosti.

Ob odprtju iger leta 1924 je v katedrali Notre Dame potekala maša. Tokrat bo v ospredju njena obnova. Gre za cerkev, ki je v 12. in 13. stoletju zamenjala predhodnico, arheološka izkopavanja pa kažejo, da je na istem mestu stal že rimski tempelj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije