KAKO VARNI STE?

Zakaj so uporabniki whatsappa besni?

V zadnjih tednih je mogoče opaziti, da uporabniki iščejo alternative aplikaciji whatsapp. Našli so jih v telegramu in signalu.
Fotografija: Whatsapp s Facebookom deli podatke že od leta 2016. FOTO: Dado Ruvic, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Whatsapp s Facebookom deli podatke že od leta 2016. FOTO: Dado Ruvic, Reuters Pictures

»Hej, a imaš Signal?« to je eno izmed vprašanj, ki jih je v zadnjih tednih mogoče slišati najpogosteje. Gre za aplikacijo za izmenjevanje sporočil, ki je skoraj čez noč postala med najpogosteje prenesenimi tako na Google playu kot tudi v iStoru. Svoj vzpon je doživela, ko je vse več uporabnikov, ki so bili razočarani nad WhatsAppovimi novimi pogoji uporabe, aplikacijo izbrisalo in si naložilo Signal ali Telegram. WhatsApp je svoje uporabnike obvestil, da je spremenil politiko zasebnosti in začel nekatere vaše osebne podatke in informacije o vas deliti s Facebookom.

Signal je vse bolj priljubljen. FOTO: Dado Ruvic Reuters
Signal je vse bolj priljubljen. FOTO: Dado Ruvic Reuters


Sicer to ni nič novega in je bilo pričakovano, saj WhatsApp Facebooku posredujejo nekatere podatke že vse od leta 2016.  Po novem pa bo Facebook vedel tudi, kako in kdaj nekdo uporablja aplikacijo in tudi IP-naslove. Tisti, ki so pričakovali, da bo njihova komunikacija na WhatsAppu varna in zasebna, so bili tako zagotovo močno razočarani in se odločili, da poiščejo alternativo. Mnogi so jo našli v Signalu in Telegramu. Na spletni strani Wiered pišejo, da je Signal v primerjavi z drugimi komunikacijskimi aplikacijami mnogo bolj dodelan in v koraku s časom, ko gre za varnost.

Za Signalom stoji neodvisna organizacija, no, pravzaprav fundacija (Signal Foundation), ki sta jo leta 2018 ustanovila nekdanji Twitterjev uslužbenec Moxie Marlinspike in ustanovitelj WhatsAppa Brian Acton. Sensor Tower ugotavlja, da je Signal samo v tednu od 5. do 12. januarja dobil več kot 17.8 novih uporabnikov. Število prenosov se je v samo enem tednu povečalo za 61 odstotkov.

Število prenosov WhatsAppa se je medtem skričilo in kot kaže se bo krčilo še naprej. Tisti, ki ne bodo sprejeli novih pogojev poslovanja do 8. februarja, bo namreč WhatsApp izbrisal sam.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije