VESOLJE

Za ležanje v postelji 16.500 evrov

Zavoljo zdravja astronavtov bodo znanstveniki raziskovali vpliv umetne težnosti. Dva meseca bo 24 prostovoljcev prikovanih na posteljo, leže bodo jedli in kakali.
Fotografija: Študijska postelja
Odpri galerijo
Študijska postelja

Sanjska služba: ležite v postelji in ste za to še plačani. Ne, ni šala. Ameriška vesoljska agencija Nasa prostovoljcem za dva meseca v postelji ponuja 16.500 evrov, s tem početjem bodo namreč, pravijo pri agenciji, močno pomagali znanstvenikom pri zmanjšanju vpliva vesoljskega potovanja na astronavte. Po 60-dnevni raziskavi bodo imeli še 29 dni za okrevanje.

Raziskovalci bodo prostovoljce ves čas nadzorovali. FOTOgrafiji: ESA
Raziskovalci bodo prostovoljce ves čas nadzorovali. FOTOgrafiji: ESA

Prostovoljci, moški in ženske, bodo razdeljeni v dve skupini, vse bodo morali početi leže: brati, klepetati, jesti, pa tudi lulati in kakati. Na voljo bodo imeli televizor in še kaj drugega, s čimer bodo preganjali dolgčas.

Raziskovalci bodo s projektom, ki ga bosta skupaj opravili Nasa in Evropska vesoljska agencija (ESA) v nemškem vesoljskem centru v Kölnu, ugotavljali, kako vesoljski polet vpliva na človekovo telo.


»Ta študija nam bo omogočila vpogled v mišično atrofijo, ki jo povzročajo breztežnostno stanje in drugi stresorji, kot so na primer kozmično sevanje, izolacija, prostorske omejitve,« je dejala vodja raziskave Jennifer Ngo-Anh (ESA). »Da bi bile vesoljske misije še naprej mogoče, moramo kar najbolj zmanjšati najrazličnejše tveganje za zdravje,« je še dejala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije