SPODBUDNO

Cepivo učinkovito proti omikronu? To sporoča Jerala

Pravijo, da ni zelo verjetno, da bi nova različica popolnoma obšla zaščito cepiva.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Gaelen Morse, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Gaelen Morse, Reuters

Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi popolnoma obšla zaščito cepiva, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Svetovna avstvena organizacija (WHO).

Kot je poudaril predstavnik organizacije Michael Ryan, je sicer podatkov o novi različici virusa, ki vsebuje številne mutacije, malo, vendar pa preliminarni podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami.

image_alt
Končno dobre novice: je to začetek konca?

Za zdaj ni dokazov, da bi omikron popolnoma obšel zaščito cepiva proti covidu 19. To je mogoče sklepati na podlagi prvih podatkov iz Južne Afrike, kjer se je različica najprej pojavila, je povedal.

Ryan je priznal, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici, vendar »ni zelo verjetno«, da cepiva sploh ne bi učinkovala.

image_alt
Epidemiologi v paniki: nova mutacija covida nevidna na testih

Cepiva učinkovita proti omikronu

Dobre novice o učinkovitosti cepiva proti različici omikron pa je prek twitterja sporočil vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala. Kot je zapisal, zadnje razsikave kažejo, da zaščita za prebolevnike in cepljene ostaja. »Pričakovano, vendar cepiva očitno še držijo, kar je posebej pomembno za težji potek,« je zapisal. Pozneje je dodal, da se je za učinkovito strategijo v zvezi z zaščito proti omikronu izkazal tudi tretji odmerek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije