STOPNJEVANJE NAPETOSTI

Vrag odnesel šalo: v Ukrajini razglasili izredne razmere

Vpoklicali so rezerviste.
Fotografija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je vpoklical rezerviste. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser, Via Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je vpoklical rezerviste. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser, Via Reuters

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je danes parlament pozval, naj zaradi nevarnosti ruskega napada za 30 dni razglasi izredne razmere v državi. Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, vse svoje državljane pa je pozvala, naj nemudoma zapustijo Rusijo.

Sekretar sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov je dejal, da mora parlament izredne razmere razglasiti v 48 urah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Danilov je pojasnil, da bodo v okviru ukrepa oblasti okrepile varovanje javnega reda ter strateške infrastrukture, omejile bodo prevoz, okrepile pregled vozil in dokumentov državljanov.

image_alt
ZDA ob »invaziji na Ukrajino« že začele blokado podjetij, Putin odgovarja

Dejal je še, da želijo z uvedbo izrednih razmer v državi ohraniti mir, da bi njeno gospodarstvo lahko delovalo naprej. Zagotovil je, da ukrep ne bo imel radikalnega vpliva na življenje ljudi. Ukrajina je medtem začela tudi mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 leti. Pozvali so jih, naj se javijo svojim enotam. Kot so še pojasnili v vojski, posamezniku, ki se na poziv ne bo odzval ter za to ne bo imel ustreznega razloga, grozi kazen.

200 tisoč rezervistov

Ukrajina ima okoli 200.000 rezervistov poleg 250.000-članske redne vojske. Predsednik Volodimir Zelenski pa je v torek izključil možnost splošne mobilizacije v državi.

Obenem so ukrajinske oblasti vse državljane pozvale, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo. Kot so pojasnili, se njena agresija na Ukrajino krepi. Po ukrajinskih ocenah v sosednji Rusiji živi okoli tri milijone Ukrajincev.

Potem ko je Rusija v ponedeljek priznala samostojnost samooklicanih proruskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, se krepijo bojazni pred obsežnejšo rusko invazijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije