V BRUSLJU

Voditelji EU pozvali k humanitarnim premorom v spopadih na Bližnjem vzhodu

Slovenski premier: Na Bližnjem vzhodu je pomembna zaščita civilistov, ne poimenovanje prekinitve spopadov.
Fotografija: FOTO: Johanna Geron Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Johanna Geron Reuters

Voditelji držav članic EU so danes na zasedanju v Bruslju pozvali k humanitarnim premorom v spopadih na Bližnjem vzhodu, da bi humanitarna pomoč dosegla tiste, ki jo potrebujejo. Poudarili so še, da je treba preprečiti širjenje konflikta.

»Evropski svet izraža globoko zaskrbljenost zaradi poslabšanja humanitarnih razmer v Gazi. Poziva k stalnemu, hitremu, varnemu in neoviranemu humanitarnemu dostopu ter k sprejetju vseh potrebnih ukrepov, vključno s humanitarnimi koridorji in premori za humanitarne potrebe, da bi pomoč dosegla tiste, ki jo potrebujejo,« so voditelji po več urah razprave zapisali v danes potrjenih sklepih vrha.

image_alt
S severa Gaze zbežalo okoli 700.000 Palestincev

Zagotovili so, da bo EU tesno sodelovala z vsemi partnerji v regiji, da bi zaščitili civiliste ter olajšali dostop do hrane, vode, zdravstvene oskrbe, goriva in zatočišč. Zagotoviti je treba, da te pomoči ne bi zlorabile teroristične organizacije, so poudarili.

Zagotavljanje humanitarne pomoči za Gazo je bila ena od osrednjih tem današnje razprave o zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu po napadih skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael v začetku meseca. Izraelska vojska je v odziv uvedla popolno blokado Gaze in ni dovolila oskrbe te enklave z vodo, hrano, elektriko in gorivom. Medtem je v Gazo minuli konec tedna v omejenem obsegu vendarle začela prihajati mednarodna humanitarna pomoč.

Vrh EU je obenem potrdil skupno izjavo predsednikov vlad in držav članic iz 15. oktobra, v kateri so obsodili napad Hamasa na Izrael. Ob tem so podprli pravico Izraela do obrambe, pri čemer mora upoštevati mednarodno pravo in mednarodno humanitarno pravo. Hamas so pozvali k takojšnji izpustitvi vseh talcev brez pogojevanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije