NADALJEVANJE SPOPADOV

S severa Gaze zbežalo okoli 700.000 Palestincev

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo po najnovejših podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti od začetka zaostritve bližnjevzhodne krize ubitih že 4385 ljudi, od tega 1756 otrok.
Fotografija: Protesti proti spopadom v Gazi. FOTO: Thilo Schmuelgen Reuters
Odpri galerijo
Protesti proti spopadom v Gazi. FOTO: Thilo Schmuelgen Reuters

Po pozivih Izraela k evakuaciji civilnega prebivalstva pred enim tednom je s severa na jug Gaze zbežalo okoli 700.000 Palestincev, je danes sporočila izraelska vojska. Opozorila je, da je od začetka spopadov, več kot 550 raket, ki so jih islamski skrajneži izstrelili proti Izraelu, padlo znotraj Gaze.

»Civilisti, ki ostajajo na severnem delu Gaze, bi se morali zaradi lastne varnosti preseliti na območje južno od Vadi Gaza,« je sporočil tiskovni predstavnik izraelskih sil.

Opozoril je, da bodo še naprej napadali cilje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, zlasti tiste, ki bi lahko »predstavljali grožnjo kopenskim silam v naslednjih fazah vojne«.

Ob tem je dodal, da je od začetka spopadov več kot 550 od okoli 7000 raket, ki so jih islamski skrajneži izstrelili proti Izraelu, padlo znotraj palestinskega ozemlja. Samo v zadnjih 24 urah naj bi na območje Gaze padla petina raket, ki so jih izstrelili islamski skrajneži.

Na območju Gaze je razseljenih več kot 1,4 milijona ljudi

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo po najnovejših podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti od začetka zaostritve bližnjevzhodne krize ubitih že 4385 ljudi, od tega 1756 otrok, še okoli 13.560 pa je bilo ranjenih.

Po navedbah izraelskih sil je bilo v napadih Hamasa ubitih več kot 1400 ljudi, še okoli 4600 pa je bilo ranjenih. Izraelska vojska naj bi medtem nevtralizirala več deset voditeljev Hamasa in več kot tisoč borcev tega gibanja.

Na območju Gaze je razseljenih več kot 1,4 milijona ljudi. Več kot 544.000 jih je zatočišče poiskalo v prostorih pod nadzorom agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). V spopadih je bilo medtem ubitih najmanj 17 uslužbencev te agencije.

»Do danes je bilo potrjeno, da je bilo 17 naših kolegov ubitih v tej vojni. Zelo žalostno je, da bodo dejanske številke žrtev verjetno višje,« je sporočila UNRWA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije