JAPONSKA

Vlak ali avtobus? Oboje.

Na jugu Japonske uvajajo minibus, ki lahko vozi tudi po tračnicah.
Fotografija: Iz podvozja se spustijo železna kolesa in avtobus se lahko pelje po tračnicah. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Iz podvozja se spustijo železna kolesa in avtobus se lahko pelje po tračnicah. FOTO: Reuters

Je avtobus, je vlak, je dvoživka. V mestu Kaijo v prefekturi Tokušima na japonskem otoku Šikoku so minuli konec tedna preizkusili vozilo s kratico DMV (angl. dual-mode vehicle, dvonačinovno vozilo), ki je videti kot minibus in se po cesti pelje po običajnih gumijastih pnevmatikah. A ko zapelje na križišče, se iz podvozja na tračnice spustijo železna kolesa in iz minibusa nastane vlak.

Izvršni direktor železniške družbe Asa Coast Railway, ki upravlja DMV-je, je poudaril, da bi tovrstna vozila lahko pomagala manjšim mestom, kot je Kaijo, kjer se prebivalstvo stara in zmanjšuje, lokalni prevozniki pa se mučijo, da bi sploh kaj zaslužili. »DMV lahko kot avtobus pripelje do bolj oddaljenih potnikov in se nato zapelje po železniški progi,« je novinarjem zatrdil šef družbe Šigeki Miura. »To je lahko še posebno uporabno na podeželju, kjer je vedno več starejšega prebivalstva.«

DMV lahko pelje do 21 potnikov. Ko je na tračnicah, lahko doseže hitrost 60 km/h, ko pa je na cesti, lahko brzi s sto kilometri na uro. Flota dizelskih avtobusnih vlakov, če jim lahko tako rečemo, bo vozila ob delu obale otoka Šikoku na jugu Japonske, pri čemer bo povezovala več manjših krajev. Pri družbi Asa Coast Railway so prepričani, da bo projekt pritegnil zanimanje ljubiteljev železnic iz vse Japonske ter spodbudil tudi domači turizem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije