Virtualne ture kulture

Čeprav odgovorno ostajamo doma, lahko zaradi sodobne tehnologije odkrivamo muzeje sveta; Uffizi, Vatikanski muzeji, Britanski muzej, Pokrajinski muzej Koper in drugi vabijo na oglede po spletu.
Fotografija: Dobra plat virtualnih ogledov je to, da se tako izognemo gneči. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Dobra plat virtualnih ogledov je to, da se tako izognemo gneči. FOTO: Guliver/getty Images

Nič sicer ne prekosi izkušnje, ko zreš v poslikana nebesa Sikstinske kapele, vstopiš v arhitekturno mojstrovino Franka Lloyda Wrighta, kjer domuje newyorški muzej Guggenheim, ali se sprehajaš po hodnikih Louvra ali firenške galerije Uffizi, kjer dobiš skoraj prevelik odmerek umetnosti. A da bi vse te zaklade, razpršene po svetu, lahko videli na lastne oči, bi porabili ogromno denarja in časa. Na pomoč je priskočila sodobna tehnologija. Vse več muzejev namreč ponuja virtualne ture ali ogled svojih zbirk na spletu. To je kot naročeno v teh dneh, ko so naša potovanja in socialni stiki omejeni zaradi koronavirusa. Čeprav pametno ostajamo doma, še vedno lahko vsrkavamo zaklade sveta.

Kot drugod po Evropi so tudi naši muzeji zaprli svoja vrata. A Pokrajinski muzej Koper je izjema, še vedno vabi, saj dediščino Istre lahko spoznavate virtualno. Po njegovih hodnikih vas vodi puščica, pri tem pa skoraj dobite občutek, da vas skozi muzej vodi osebni vodnik, saj je veliko predmetov opremljenih s podrobnejšim opisom eksponata, s klikom na ikone s simbolom zvoka pa aktivirate avdiovodnik. Še več, bogastvo, ki je na ogled, lahko z virtualnimi očali google cardboard doživite tudi v 3D-tehnologiji, s čimer se virtualni muzeji drugod po svetu ne morejo pohvaliti.

Omenimo nekaj največjih iz tujine, katerih spletna ponudba razbija dolgčas izolacije. Muzej Louvre ni le ena največjih pariških atrakcij, temveč tudi eden največjih muzejev umetnosti na svetu. Njegove najpomembnejše razstave, denimo egipčanske umetnosti ali umetnin italijanskega mojstra Michelangela, lahko doživite tudi na brezplačnem spletnem ogledu, si vmes morda privoščite 360-stopinjski pogled in s klikanjem na redke predmete, kar vam razkrije kup informacij, obogatite svoje znanje. Nato lahko morda skočite še v virtualno različico pariškega muzeja d'Orsay, bogatega z umetninami francoskih mojstrov, ter se skozi razstavo online seznanite z genijem slikarjev, kot so Monet, Gauguin in Cézanne.
Tudi Britanski muzej, eden največjih na svetu, omogoča virtualen sprehod. FOTO: Guliver/getty Images
Tudi Britanski muzej, eden največjih na svetu, omogoča virtualen sprehod. FOTO: Guliver/getty Images

O nemotenem ogledu Vatikanskih muzejev, kjer se običajno gnete množica, še prej pa morate ure dolgo stati v vrsti za vstopnice, lahko le sanjate. Zdaj je čas, da izkoristite možnost virtualnega sprehoda skozi njegove hodnike in razstave, vključno s samotnim razgledovanjem po Sikstinski kapeli. Podobno vam ni treba v Italijo, da bi odkrili, kaj ponuja slovita galerija Uffizi v Firencah, ki se ponaša z eno najboljših zbirk italijanske umetnosti, posebej velja omeniti renesančne mojstre, kot sta Botticelli in da Vinci.

Tudi če niste veliki poznavalec kulture, ste za Britanski muzej gotovo že slišali, saj velja za enega najslavnejših in največjih na svetu. Del njegove muzejske zbirke, ki obsega več kot osem milijonov predmetov, si v teh dneh oglejte kar na osebnem računalniku. S podporo tehnologije google street view pojdite, denimo, na virtualen sprehod skozi različna zgodovinska obdobja. Lahko pa skočite tudi na drugo stran luže, v washingtonski naravoslovni muzej Smithsonian, ki omogoča popolno virtualno turo skozi muzej iz ene sobe v drugo, iz enega nadstropja v naslednje. In če ostajamo v ZDA, čemu se ne bi s par kliki računalniške miške preselili še v muzej Guggenheim v New Yorku.

Ti muzeji pa so le vrh ledene gore. Med že okoli 2500 muzeji in galerijami sveta, ki vam vsaj del svojih dragocenosti pokažejo tudi tako, da vam sploh ni treba iz domačega fotelja, so tudi amsterdamski Rijksmuseum z umetninami nizozemske zlate dobe, eden največjih nemških muzejev Pergamon v Berlinu, Muzej sodobne umetnosti v Seulu in še bi lahko naštevali. 
Naš Pokrajinski muzej Koper si lahko ogledate tudi v 3D-tehnologiji. FOTO: Press
Naš Pokrajinski muzej Koper si lahko ogledate tudi v 3D-tehnologiji. FOTO: Press

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije