TESTIRANJE ROBOTOV

VIDEO: Novost na mejah: preverjal vas bo robotski policist

Na nekaterih letališčih preizkušajo nov način preverjanja laži.
Fotografija: Varnostni pregled na letališčih bo odslej doslednejši. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Varnostni pregled na letališčih bo odslej doslednejši. FOTO: Getty Images, Istockphoto

BRUSELJ – V Evropsko unijo vsako leto pride več kot 700 milijonov ljudi, število pa iz leta v leto narašča. Po novem morajo potniki še pred prihodom v EU prestati detektor laži. Na podlagi biometričnih podatkov robot, ki predstavlja policista, zazna, ali oseba govori resnico, poroča Večernji list.

Na nekaterih letališčih na Madžarskem, v Grčiji in Latviji se začenja testiranje novega tovrstnega robota. Postopek preverjanja je sestavljen iz več korakov. Prvi se začne že pred samim potovanjem. Potniki morajo prek aplikacije predložiti fotografije vozovnice, vize in potrdila, da imajo dovolj denarja za potovanje v EU. Potem bodo morali prek spletne kamere robotu odgovarjati na vprašanja. T. i. obmejni policist bo personaliziran glede na vsakega potnika. Bo namreč istega spola kot potnik, govoril bo tudi njegov jezik, celo vizualno naj bi predstavljal etnično poreklo potnika. Robotski policist bo še posebej pozoren na obrazno mimiko.

Prstni odtisi in skeniranje žil

Druga faza preverjanja potnikov se bo odvijala na sami meji. Osebe, ki bodo ocenjene kot manjše tveganje, bodo šle skozi krajši postopek oziroma pogovor, medtem ko bodo osebam iz skupine z visoko stopnjo tveganja opravili natančnejši pregled. Tako bodo policisti preverjali vse razpoložljive informacije o potniku, pri čemer bodo primerjali izraze obraza iz prve faze, pregledali pa bodo tudi dokumente. Ko bo verodostojnost teh potrjena, bo potnik dal prstne odtise, potem pa mu bodo skenirali še žile na rokah. To je ena od biometričnih tehnik za identifikacijo, saj je razpored žil edinstven pri vsakem posamezniku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije