LEBDEČI VLAK

VIDEO: Na Kitajskem vlaki do 600 km/h, pri nas povprečna hitrost 55 km/h

Najhitrejši klasični vlak na svetu vozi s hitrostjo 350 km/h, vlak maglev pa kar s 431 km/h. V Sloveniji je najvišja hitrost vlaka 160 km/h.
Fotografija: Pričakujejo, da bodo novi vlaki reformirali potovalne navade Kitajcev.
Odpri galerijo
Pričakujejo, da bodo novi vlaki reformirali potovalne navade Kitajcev.

V zadnjih 10 letih so na Kitajskem z obilnim državnim financiranjem zgradili največjo mrežo hitrih železnic na svetu. Napovedujejo, da bo skupna dolžina prog konec leta že 32.000 kilometrov. Z vlaki potuje ogromno ljudi, samo v lanskem letu so vlaki prepeljali več kot dve milijardi potnikov.

Kitajska se lahko pohvali tudi z najhitrejšo klasično železniško linijo na svetu (na progi med Pekingom in Šanghajem vozi vlak s hitrostjo 350 km/h, ki razdaljo 1302 kilometrov premaga v 4 urah in 20 minutah) in najhitrejšim komercialnim lebdečim vlakom, ki s pomočjo napredne tehnologije in t. i. magnetnega lebdenja doseže hitrost 431 km/h, vozi pa med letališčem Pudong in šanghajskim metrojem.  


 
In kot da ti dosežki še ne bi bili dovolj impresivni, je državno podjetje China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) pred nekaj dnevi predstavilo prototip novega lebdečega vlaka, ki lahko doseže hitrost 600 km/h. Kot poroča CNN, pričakujejo, da bodo tovrstni vlaki popolnoma preobrazili prometne povezave na Kitajskem in zapolnili trenutno vrzel med hitrimi vlaki in letali. Za razdaljo med Pekingom in Šanghajem potrebujete torej slabe 4,5 ure, če jo želite premagati z letalom, dvakrat manj, 5,5 ure pa s hitrim vlakom, ki trenutno tam vozi. S pravkar predstavljenim vlakom bi potrebovali le 3,5 ure, je prepričan eden izmed glavnih inženirjev podjetja.


 

V Sloveniji povprečna hitrost vlakov 55 km/h

Ko smo se po teh impresivnih podatkih iz Kitajske spomnili na žalostno stanje naših železnic, smo pri Slovenskih železnicah (SŽ) povprašali, kakšna je najvišja hitrost vlakov pri nas. Ugotovili smo, da zmorejo tudi do 160 km/h. »Hitrost vlakov je pogojena z omejitvami v prometu in na železniški infrastrukturi,« so zapisali v pojasnilu. 

Morebiti pa celo več pove podatek o povprečni hitrosti vlakov. Ta je 55 kilometrov na uro. Pri SŽ so pojasnili, da je tako nizka, ker je večina vlakov lokalnih z veliko postanki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije