BREZ DOVOLJENJA

VIDEO: Kapitanka na silo vplula v pristanišče, kazen bo huda

Ladja s 40 migranti na krovu je danes vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa.
Fotografija: Kapitanko čaka kazen. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Kapitanko čaka kazen. FOTO: Youtube

RIM – Kapitanko ladje Carolo Rackete so italijanske oblasti aretirale in je v hišnem priporu. Vsi migranti so medtem zapustili ladjo. »Še vedno čakamo rešitev, ki se na žalost ne pokaže, zato sem se odločila, da pristanemo,« je Racketejeva povedala v videu, ki ga je nemška nevladna organizacija Sea Watch objavila na družbenih omrežjih.

Ladja je v sredo brez dovoljenja vplula v italijanske ozemeljske vode. Italijanske oblasti ji nato niso dovolile vplutja v pristanišče. Ponoči pa se je Racketejeva odločila, da bodo kljub temu pristali, čeprav jim je policijski čoln to poskušal preprečiti. Eden od policistov je povedal, da se je policijski čoln postavil pred ladjo, da bi preprečil vstop v pristanišče. »Če bi ostali na poti, bi Sea Watch uničil čoln,« je povedal policist, ki je bil na tem čolnu.

Okoli 3. ure je danes policija stopila na krov ladje, da bi aretirali kapitanko. Ta je ladjo zapustila v spremstvu policistov brez lisic. Nato so jo odpeljali z avtomobilom. Racketejevi, proti kateri so že v četrtek uvedli preiskavo zaradi pomoči pri tihotapljenju ljudi in nespoštovanja navodil italijanske obalne straže, po poročanju italijanskih medijev grozi zaporna kazen od treh do desetih let. Zdaj je v hišnem priporu, ki ji ga je odredil državni tožilec Agrigenta.

Njej in nevladni organizaciji Sea Watch kot lastnici ladje pa so odredili plačilo po 16.000 evrov kazni v skladu z nedavno sprejeto zakonodajo, poroča italijanska tiskovna agencija . Na kazen se lahko pritožijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije