OBISK

VIDEO, FOTO: Donald in Melania Trump sta jih šokirala

Trump je prvič naredil kaj takega.
Fotografija: Donald in Melania Trump v Iraku. FOTO: AP
Odpri galerijo
Donald in Melania Trump v Iraku. FOTO: AP

BAGDAD – Predsednik ZDA Donald Trump in njegova soproga Melania sta presenetila ameriške vojake v Iraku v letalskem oporišču zahodno od Bagdada, saj sta jih nenapovedano obiskala in se približno tri ure družila z njimi. To je bil njegov prvi obisk pri ameriških vojakih na tujem od nastopa položaja januarja 2017.

Trump je med obiskom znova branil svojo odločitev o umiku ZDA iz Sirije. Ponovil je, da ZDA ne morejo biti še naprej policist sveta in da želijo zaščititi svojo državo. Dejal je, da je skrajna skupina Islamska država v Siriji »skoraj poražena« in da je mogoče oporišča v Iraku še vedno uporabiti za morebitni napad na Islamsko državo v sosednji Siriji. Zagotovil pa je, da ne namerava umakniti enot iz Iraka. Dodal je, da sta Turčija in Savdska Arabija pripravljeni odigrati vojaško in finančno vlogo v Siriji ter da se bodo ZDA morda »tja vrnile in pomagale«.

Po telefonu

Med nekajurnim obiskom se je srečal z okoli 100 pripadniki specialnih enot in ločeno s poveljniki. Predvideno srečanje z iraškim premierjem Adilom Abdulom Mahdijem je bilo odpovedano, slišala sta se po telefonu. Trump je iraškega premierja povabil na obisk v Washington, kar je ta sprejel, je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Dodala je, da se voditelja nista srečala zaradi varnostnih razlogov, iz urada iraškega premierja pa so po navedbah Al Jazeere sporočili, da se nista mogla dogovoriti o poteku srečanja. Dodali so še, da so ZDA iraške oblasti vnaprej obvestile o Trumpovem obisku.

Zahtevali sklic izredne seje

Nekateri iraški poslanci so zahtevali sklic izredne seje parlamenta, ker da je Trump z obiskom kršil iraško suverenost, navaja Al Jazeera. »Trump bi moral vedeti, kje so meje, ameriška zasedba Iraka je končana,« je dejal Sabah al Sadi, vodja parlamentarne skupine Islah, ki nasprotuje vojaški navzočnosti ZDA v državi.

Po odhodu iz Iraka se je Trump na poti v ZDA še za slabo uro ustavil v Ramsteinu v Nemčiji pri tam nameščenih ameriških vojakih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije