IRAK

V vladni palači najmanj 23 mrtvih (FOTO)

Vplivni iraški klerik je do zaustavitve nasilja napovedal gladovno stavko.
Fotografija: Meseci politične napetosti so se prevesili v nasilje. FOTOgrafiji: Thaier Al-sudani/Reuters
Odpri galerijo
Meseci politične napetosti so se prevesili v nasilje. FOTOgrafiji: Thaier Al-sudani/Reuters

Politična napetost v Iraku, ki je zaradi nesoglasij med strankami glede oblikovanja koalicije že od oktobra lani brez vlade in predsednika, je v ponedeljek eksplodirala v nasilne proteste, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 23 ljudi, še okoli 350 pa je bilo ranjenih.

V spopadih so uporabili tudi raketne granate.
V spopadih so uporabili tudi raketne granate.

Do spopadov v Bagdadu med iraškimi varnostnimi silami in privrženci vplivnega klerika Moktada Al Sadra je prišlo, ko je slednji zaradi menda nerešljivega političnega zastoja v državi napovedal umik iz politike, ob čemer so njegovi podporniki vdrli v vladno palačo v močno varovani zeleni coni v Bagdadu.

Začasni predsednik iraške vlade Mustafa Al Kademi je pozval k miru, vojska pa je zaradi nemirov, ki so izbruhnili tudi drugod po državi, od pol osmih zvečer razglasila policijsko uro, a je protestniki niso upoštevali. V nočnih urah so namreč izbruhnili krvavi spopadi, med katerimi so bile uporabljene tudi raketne granate, vsaj sedem izstrelkov pa naj bi padlo na zeleno cono, ki je bila glavna tarča obstreljevanja.

Al Sadr je po besedah pomočnika zaradi spopadov napovedal gladovno stavko, dokler se nasilje v državi ne ustavi. V luči razraščajočega se nasilja je Iran zaprl meje z Irakom, Kuvajt pa je pozval svoje državljane, naj nemudoma zapustijo državo. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je sicer že v ponedeljek pozval k zadržanosti v Iraku in vpletene strani pozval, naj »nemudoma sprejmejo ukrepe za umiritev razmer«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije