Nedaleč od nas potrdili prvi primer koronavirusa

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil usoden že za 106 ljudi.
Fotografija: Zunaj Kitajske so doslej našteli 47 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje so virus potrdili v Kanadi in v Nemčiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zunaj Kitajske so doslej našteli 47 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje so virus potrdili v Kanadi in v Nemčiji. FOTO: Reuters

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo. Trenutno je po navedbah kitajskih oblasti potrjenih 4.515 primerov okužbe. Prvi primer obolelega za novim virusom so pozno v ponedeljek potrdili tudi na Bavarskem v Nemčiji.

Virus izvira iz mesta Vuhan, a se je že razširil tako po Kitajski kot zunaj njenih meja. Oblasti so v prizadevanjih za ustavitev širjenja sprejela številne ukrepe pri omejevanju potovanj, v Vuhanu večini vozil ni dovoljena niti vožnja po cestah. Javni promet je ustavljen v več mestih po državi, marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske.


Ne potujte na Kitajsko, če ni nujno


Zunaj Kitajske so doslej našteli 47 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje so virus potrdili v Kanadi in v Nemčiji. Ta je za Francijo, kjer so zaznali tri primere okužb, postala druga evropska država s potrjenim primerom bolezni. Zbolel je moški v regiji Starnberg, približno 30 kilometrov jugovzhodno od Münchna, ki je v izolaciji in v »zdravstveno dobrem stanju«.

Številne države sicer svarijo svoje prebivalce pred potovanji na Kitajsko, če ta niso nujna, obenem pa jih več aktivno načrtuje umik svojih državljanov iz Vuhana, ki je skupaj z večjim delom province Hubej tako rekoč odrezan od sveta.

ZDA bodo svoje konzularno osebje iz mesta umaknile v sredo, ko je zjutraj po lokalnem času zanje načrtovan polet proti Kaliforniji. Glede na razpoložljiva mesta na letalu bodo možnost odhoda ponudili tudi drugim ameriškim državljanom na območju.

V kratkem podoben let načrtuje tudi Francija, ki število Francozov v Vuhanu ocenjuje na okrog 500. Kot zagotavljajo, bodo ob vrnitvi domov zanje odredilo karanteno. Umik državljanov načrtuje tudi Japonska, o tem pa razmišljata še vsaj Nemčija in Tajska. Filipini so danes naznanili, da bodo prenehali izdajati vstopne vizume za kitajske popotnike.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije