TEORIJA ZAROTE

Naključje ali grozljiv vzorec: smrtonosna bolezen udari vsakih 100 let

Po izbruhu koronavirusa se že kujejo teorije zarote.
Fotografija: Gre zgolj za naključje ali nevaren vzorec? FOTO: Goran Tomasevic, Reuters
Odpri galerijo
Gre zgolj za naključje ali nevaren vzorec? FOTO: Goran Tomasevic, Reuters

Izbruh nevarnega kitajskega virusa, ki ga poznamo pod imenom koronavirus, je sprožil številna vprašanja. Zagovorniki teorije zarote že ugibajo, ali gre za naključje ali grozljiv vzorec, saj se, kot kaže, tovrstne pandemije udarijo na 100 let.

Kuga

Za mnoge je kuga najhujša bolezen v zgodovini človeštva oziroma bolezen, ki je povzročila največje pandemije v zgodovini. Začenši leta 541, ko naj bi na Bližnjem vzhodu in v Sredozemlju pobila okoli 50 milijonov ljudi. Mnogi trdijo, da je bila pandemija kuge tudi tako imenovana črna smrt, ki je pustošila po Evropi v 14. stoletju. Takrat so jo v Evropo zanesli iz Kitajske, v osmih letih je umrlo od 75 do 200 milijonov ljudi.

Španska gripa

Težko si je predstavljati, da je španska gripa zahtevala več smrtnih žrtev kot prva svetovna vojna. Za to obliko gripe je zbolela kar tretjina vseh prebivalcev Zemlje, in čeprav so številke hudo neuradne in približne, je za virusom, ki je zelo podoben virusu ptičje gripe, v letih 1918 in 1919 umrlo po svetu 30 do 100 milijonov ljudi

Črne koze
FOTO: Jonathan Ernst, Reuters
FOTO: Jonathan Ernst, Reuters

Bolezen, ki jo je povzročal virus variole, se je pojavila okoli 10.000 let pred našim štetjem in je povzročila številne epidemije. Še v 18. stoletju je v Evropi zaradi črnih koz vsako leto umrlo 400.000 ljudi, v 50. letih prejšnjega stoletja pa se je po svetu vsako leto okužilo nekaj milijonov ljudi.
 

Preberite še:

Novi sumi okužbe s koronavirusom, osebe v izolaciji​
Smrtonosni koronavirus: turisti iz Vuhana včeraj v Slovenijo?
Vrag je vzel šalo: smrtonosni virus je prišel v Evropo

Kolera

Kolera je bolezen, ki verjetno izhaja z indijske podceline, od koder se je po različnih poteh razširila po svetu. V zadnjih 200 letih se je pojavilo kar sedem pandemij, ki so zahtevale na desetine milijonov življenj. Tudi Slovenijo je prizadela kar petkrat v 19. stoletju. Zadnja večja epidemija se je razvila po potresu leta 2010 na Haitiju, ko je zbolelo več kot 650.000 ljudi, več kot 8000 pa jih je umrlo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije