RAZLIČICE

V BiH potrdili novo različico koronavirusa, takšni so simptomi

Lambda različica ni le bolj kužna, ampak še odpornejša na protitelesa, poročajo iz Bosne in Hercegovine.
Fotografija: Razmere v Sloveniji so že brez različice lambda dovolj skrb vzbujajoče. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Razmere v Sloveniji so že brez različice lambda dovolj skrb vzbujajoče. FOTO: Blaž Samec, Delo

V Bosni in Hercegovini (BiH) so potrdili najnovejšo različico novega koronavirusa – lambdo. Kot poročajo tamkajšnji mediji, študija iz Japonske pravi, da je ta različica še bolj kužna in odpornejša na protitelesa, kar pomeni, da trenutno cepivo slabše ščiti pred okužbo. 

Prvo okužbo z lambdo, znano kot C.37, so potrdili v Peruju pred dvema letoma, na pohodu po Južni Ameriki je bila od poletja letos. Potrdili so jo v 30 državah, predvsem v Južni Ameriki, posamezni primeri pa so bili registrirani tudi v Evropi, in sicer v Španiji, Veliki Britaniji, Italiji in Nemčiji. Takrat se še ni vedelo, ali lahko lambda izpodrine dominantnejšo delta različico. Kakšni so najnovejši izsledki, bo znano v kratkem.

image_alt
Manj poznani simptomi omikrona, ki so znak za alarm

Skrb vzbujajoče mutacije

Čeprav je o zadnji različici še veliko neznanega, so raziskovalci odkrili nekaj skrb vzbujajočih lastnosti. Znanstveniki so v laboratoriju proučili spike beljakovino koronavirusne različice lambda, ki je znana tudi kot C.37. Ugotovili so, da ima tri mutacije (spremembe so označene kot RSYLTPGD246-253N, 260 L452Q in F490S), te pa se pomagajo upreti nevtralizacijskim protitelesom, katerih nastanek sproži cepivo. Dve dodatni mutaciji (T76I in L452Q) pa pripomoreta k večji nalezljivosti, je poročal Reuters na podlagi izsledkov omenjene japonske raziskave.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je junija različico označila kot skrb vzbujajočo in tako, ki zahteva spremljanje in sekvenciranje. Koliko nevarnejša je od različice delta, še ni jasno.

Za zdaj simptomi po okužbi z lambdo ne kažejo bistvenejših razlik v primerjavi z ostalimi različicami. Simptomi lambde so predvsem visoka temperatura, izguba okusa in vonja, glavobol in močan kašelj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije