EVROPSKE VOLITVE

Ursula von der Leyen že razglasila zmago: Smo najmočnejša stranka

Obljubila je, da se bo v novi sestavi Evropskega parlamenta borila proti ekstremizmu.
Fotografija: Ursula von der Leyen. FOTO: Piroschka Van De Wouw Reuters
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen. FOTO: Piroschka Van De Wouw Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes po prvih objavljenih projekcijah potrdila zmago desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah. Ob tem je obljubila, da se bo v novi sestavi Evropskega parlamenta borila proti ekstremizmu, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zmagali smo na evropskih volitvah, smo najmočnejša stranka,« je v Bruslju dejala von der Leyen.

Vodja EPP Manfred Weber je medtem poudaril, da ima zmagovalec volitev pravico imenovati predsednika oziroma predsednico Evropske komisije. Z zmago EPP na evropskih volitvah bo tako von der Leyen najverjetneje ostala na čelu komisije še nadaljnjih pet let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na evropskih volitvah je namreč glede na zadnjo projekcijo slavila EPP, ki naj bi imela po novem 186 evropskih poslancev, sledijo socialisti (S&D) s 133 in liberalci (Renew) z 82. Za prvimi tremi skupinami naj bi se zvrstili skrajno desni politični skupini ECR in ID s 70 oziroma 60 evropskimi poslanci. Zeleni naj bi glede na projekcijo imeli 53, Levica pa 36 poslancev.

Tri največje politične skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji von der Leynove, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije