V BERLINU

Uničen tank pred rusko veleposlaništvo? Sodišče pravi, da lahko

Razstava tanka se bo zgledovala po podobnih razstavah uničene ruske vojaške opreme v Kijevu.
Fotografija: Uničen tank bo lahko pred ruskim veleposlaništvom. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Uničen tank bo lahko pred ruskim veleposlaništvom. FOTO: Twitter

Sodišče v Berlinu je odločilo, da se pred ruskim veleposlaništvom v prestolnici lahko začasno razstavi uničen ruski tank, čemur je nasprotovalo berlinsko okrožje Mitte, kjer se ambasada nahaja. Razstava tanka se bo zgledovala po podobnih razstavah uničene ruske vojaške opreme v Kijevu.

Razstavo sta pripravila Enno Lenze in Wieland Giebel iz berlinskega muzeja Story Bunker. Prvič sta jo predlagala že junija, ko ji je podporo izrazil tudi ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik, ki je dejal, da se bodo Nemci zaradi nje lahko soočili z brutalno uničevalno vojno, ki jo preživlja Ukrajina.

image_alt
Šef KGB: ruska zmaga je odvisna od teh treh stvari, znan tudi datum preobrata v vojni

Okrožje Mitte je nato opozorilo, da bi bilo razstavljanje tanka neprimerno, saj so v njem zelo verjetno umrli ljudje. Prav tako je menilo, da bi razstava lahko vplivala na nemške zunanje odnose, ovirala promet, vznemirjala mimoidoče ter da ne bi bila prava umetnost.

Vseeno pa je berlinsko sodišče odločilo, da so argumenti glede zunanje politike in umetnosti nepomembni. Razsodilo je tudi, da dvotedenska razstava ne bo vplivala na promet.

Zaradi varnostnih smernic pri omejitvi teže na bulvarju pred ruskim veleposlaništvom tank verjetno ne bo razstavljen neposredno pred stavbo. Sodišče je zato predlagalo, da se ga postavi na ulici nasproti veleposlaništva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije