ČRNO JUTRO

Ukrajinski predsednik Zelenski: Bolečina je neizrekljiva

Zelenski smrtonosno strmoglavljenje helikopterja označil za strašno tragedijo.
Fotografija: Notranjega ministra, njegovega namestnika in državnega sekretarja, ki so v strmoglavljenju umrli, je Zelenski označil za prave ukrajinske domoljube. FOTO: Valentyn Ogirenko Reuters
Odpri galerijo
Notranjega ministra, njegovega namestnika in državnega sekretarja, ki so v strmoglavljenju umrli, je Zelenski označil za prave ukrajinske domoljube. FOTO: Valentyn Ogirenko Reuters

V ukrajinskem mestu Brovari je v bližini vrtca strmoglavil helikopter, umrlo je najmanj 18 ljudi, med njimi trije otroci. Ranjenih je bilo 26, od tega 12 otrok. Na krovu so bili tudi ukrajinski minister za notranje zadeve, njegov namestnik in državni sekretar, o čemer smo že poročali.

Velika tragedija

»Danes se je v Brovarih v kijevski regiji zgodila strašna tragedija. Helikopter SES (državne službe za ukrepanje ob nesrečah) je strmoglavil, na kraju nesreče pa je izbruhnil požar. Bolečina je neizrekljiva,« je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih.

»Naj vsi, ki jim je to črno jutro vzelo življenje, počivajo v miru,« je dodal. Notranjega ministra Denisa Monastirskega, njegovega namestnika Jevgenija Jenina in državnega sekretarja Jurija Lubkoviča, ki so v strmoglavljenju umrli, je ob tem označil za prave ukrajinske domoljube, poroča britanski BBC.

»Velika izguba. Iskreno sožalje družinam vseh žrtev,« pa je glede izgubljenih kolegov in drugih smrtnih žrtev zapisal ukrajinski premier Denis Šmihal.

Na tragični dogodek so se odzvali tudi v Bruslju. Von der Leyen je na Twitterju izrekla sožalje družinam žrtev, predsedniku Zelenskemu in celotni državi. Podobno je storil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pri čemer je Monastirskega označil za »velikega prijatelja EU«.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je v odzivu na Twitterju strmoglavljenje označila za grozljivo tragedijo in dejala, da je žalostna zaradi izgube številnih življenj. »V mislih sem z družinami žrtev, ranjenim pa želim hitro okrevanje,« je zapisala in izrazila željo, da bi v Ukrajini čim prej zavladal mir.

Na strmoglavljenje so se odzvali tudi na Otoku. Britanska notranja ministrica Suella Braverman je kolega Monastirskega na Twitterju opisala kot »vodilno osebnost« v boju proti ruskim silam. Dodala je, da bo Velika Britanija vedno podpirala svoje ukrajinske prijatelje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije