Ubili gorsko gorilo

Rafiki je bil pomemben alfa samec. Ogrožena vrsta živi v Afriki.
Fotografija: Gorske gorile Ugandi nosijo pomemben turistični prihodek. FOTO: Baz Ratner/Reuters
Odpri galerijo
Gorske gorile Ugandi nosijo pomemben turistični prihodek. FOTO: Baz Ratner/Reuters

Pogrešali so ga od 1. junija, med iskalno akcijo v narodnem parku Bwindi v Ugandi pa ugotovili, da so Rafikiju, pomembnemu alfa samcu in vodji skupine 17 goril, življenje vzeli krivolovci. Štirim zdaj grozi dosmrtna zaporna in zajetna denarna kazen.

Rafikija so usodno poškodovali z ostrim predmetom in mu poškodovali notranje organe, so ugotovili preiskovalci, ki se zdaj bojijo, da preostalim v skupini Nkuringo, eni najstarejših v parku, trda prede. Trije mlajši zreli samci, osem samic, dve mladi gorili in trije mladički so bili namreč vajeni ljudi in obiskovalcev, ki so polnili turistično blagajno, oskrbniki parka se zdaj bojijo, da se bodo brez svojega vodje začeli izogibati človeku, sploh če jih bo prevzel divji alfa samec.


V Ugandi prostoživeče in divje živali državi nosijo pomemben prihodek, zato so oblasti lani občutno poostrile zakonodajo glede njihove zaščite; kdor jim škoduje, nosi hude posledice. Četverica, ki so jo prijeli pred dnevi, bo zaradi uboja ogrožene gorile tako sedela do smrti, če jih obsodijo, grozi pa jim tudi vrtoglava denarna kazen, skoraj pet milijonov evrov! Krivolovci sicer zatrjujejo, da so v parku lovili manjše živali, pred Rafikijem, ki naj bi bil star 25 let, pa da so se zgolj branili, saj naj bi jim prekrižal pot in jih domnevno napadel.

Na svetu je le še približno 1000 gorskih goril, živijo pa v treh afriških državah, in sicer v Kongu, Ruandi in Ugandi. Prizadevanje za ohranitev vrste je bilo v zadnjih letih dokaj uspešno, zato te živali niso več tik pred izumrtjem, a če bi popustili nadzor nad krivolovom, bi se razmere lahko kaj hitro kritično poslabšale, pojasnjujejo pri Mednarodni zvezi za ohranjanje narave. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije