BANKROT

Turiste imajo za talce: Zaklenili so vsa vrata

Agencija Thomas Cook bankrotirala, turisti obtičali v tujini. V tunizijskem hotelu oboroženi varnostniki zadržujejo goste.
Fotografija: Turiste zaradi dolgov podjetja zadržujejo v priljubljenem letovišču.
Odpri galerijo
Turiste zaradi dolgov podjetja zadržujejo v priljubljenem letovišču.

TUNIS, LONDON – Finančne težave britanskega turističnega velikana Thomasa Cooka so znane že zelo dolgo, a se je kljub številnim opozorilom zgodilo najhujše: na tujem je obtičalo na tisoče turistov, za katere še ni znano, kako in kdaj se bodo vrnili v domovino, besni hotelirji v Tuniziji pa menda v enem od svojih letovišč s silo zadržujejo turiste (novih pa ne sprejemajo) in za izpust zahtevajo poplačilo stroškov, za kar bi morala poskrbeti agencija.

»Zaklenili so vsa vrata, pred zunanjo ograjo so oboroženi varnostniki. Pojasnili so nam, da nas ne bodo izpustili, dokler jim ne bomo plačali še določenih zneskov, čeprav smo vse aranžmaje že plačali agenciji,« je povedal zgroženi gost. »Imajo nas za talce, samo tako si lahko razlagamo nastalo razmere!« Neki gospe so dovolili odhod, potem ko je na smrt prestrašena plačala še več kot dva tisočaka, a tega si večina turistov v letovišču Les Orangers v Hamametu ne more privoščiti.

»Osebje hotela nas je preprosto obvestilo, da od agencije niso prejeli še vseh obljubljenih sredstev. Dokler ne bodo pokriti vsi stroški, bomo ostali tu. Vseeno jim je, kdo bo plačal, a zahtevajo svoj denar. Kdo pa bo plačal za naše dodatne dneve bivanja, se nam še sanja ne,« je povedal drugi britanski turist in pojasnil, da se je predstavnik agencije Thomas Cook poskušal pogovoriti z vodstvom hotela, a brez uspeha, tako da je obvestil britanski konzulat, ta pa je stopil v stik z vlado na Otoku.

A vprašanje je, kako bodo obtičalim turistom pomagali politiki, ki za zdaj še niso pokazali interesa za sanacijo podjetja s 178-letno tradicijo; agencija namreč potrebuje več kot 200 milijonov sredstev za prvo silo, vprašljiva pa je seveda njena dolgoročna vzdržnost poslovanja in s tem številna delovna mesta. V režiji Thomasa Cooka, ki zaposluje več kot 20.000 ljudi po vsem svetu, je trenutno na poti 600.000 turistov, od tega 150.000 britanskih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije