KONEC TRADICIJE

Trump poskrbel za nov šok: to je objavil na twitterju

Na inavguracijo Bidna ga ne bo.
Fotografija: Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst, Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst, Reuters

Ameriški predsednik v odhodu Donald Trump je na twitterju, do katerega je ponovno dobil dostop, objavil, da 20. januarja ne bo prišel na inavguracijo novega predsednika Josepha Bidna.. S to odločitvijo je prekinil dolgo tradicijo slovesne in mirne menjave oblasti v ZDA.



»Vsem, ki sprašujete, sporočam, da me ne bo na inavguracijo 20. januarja,« je bil kratek in jedrnat Trump. Odhajajočo ameriško vlado bo na inavguraciji zastopal podpredsednik ZDA Mike Pence

Ameriški mediji so že v četrtek poročali, da bo Trump najverjetneje 19. januarja, dan pred inavguracijo, skupaj s prvo damo Melanio Trump in sinom Barronom odšel iz Washingtona. Če bi se udeležil inavguracije, bi moral za uporabo letala Air Force One za pot v Mar a Lago na Floridi, uradno zaprositi predsednika ZDA Bidna, česar pa očitno ne namerava storiti.

Na Bidnovo inavguracijo sicer ne bo niti nekdanjega predsednika ZDA 96-letnega Jimmyja Carterja, ki je to sporočil že pred dnevi, prišli pa bodo George Bush ml., Bill Clinton in Barack Obama s soprogami.


Predstavniški dom ameriškega kongresa namerava sprožiti postopek ustavne obtožbe prihodnji teden


Vodstvo demokratov v predstavniškem domu ameriškega kongresa namerava prihodnji teden sprožiti postopek ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa, če tega ne bo prej odpoklicala njegova vlada v skladu s 25. amandmajem ameriške ustave, ki to omogoča. Postopek ustavne obtožbe tako blizu formalne menjave na oblasti se po mnenju poznavalcev morda zdi nepotreben, vendar ameriški demokrati, vedno več republikancev ter številne organizacije, združenja in mediji zahtevajo takojšnje ukrepanje proti Trumpu. Krepijo se namreč bojazni, da bi lahko storil še kaj hujšega, kot je hujskanje svojih podpornikov k napadu na ameriški kongres. Pritisk se je dodatno okrepil po novici, da je med sredinim napadom na kongres umrl tudi eden od kongresnih policistov.

Trump je v sredo tik pred kongresnim zasedanjem za formalno potrditev Bidnove volilne zmage svoje podpornike pozval, naj gredo nad kongres. Ob tem je še dejal, da se jim bo pridružil, a se je nato umaknil v Belo hišo, kjer so pripravili neposreden ogled divjanja po kongresu pred velikimi televizijskimi ekrani. Posnetki tega so po družbenih medijih zaokrožili danes.
Trump se je v četrtek zavedel nevarnosti kazenskega pregona zaradi spodbujanja vstaje in je obsodil tistih, ki so napadli kongres. Hkrati je javno priznal, da po 20. januarju več ne bo predsednik ZDA.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije