Trump besen kot ris, svet se boji nove vojne (FOTO)

ZDA po protestih pred ameriško amabasado v Irak pošiljajo dodatne vojake.
Fotografija: Trump je odkrito zagrozil Iranu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Trump je odkrito zagrozil Iranu. FOTO: Reuters

Varnostne sile ameriškega veleposlaništva v Bagdadu so zjutraj uporabile solzivec, da so razgnale na stotine Iračanov, ki podpirajo Iran, in ki so zažgali ameriško zastavo.
 
Pred poslopjem veleposlaništva so celo noč vztrajali proiranski protestniki, ki so v torek več ur napadali veleposlaništvo. Izražali so jezo zaradi ameriških letalskih napadov, v katerih je bilo minuli konec tedna ubitih 25 borcev proiranskih milic. Protestniki so brez težav prečkali nadzorne točke pred vhodom v sicer močno zavarovano t. i. zeleno cono in prišli do ameriškega veleposlaništva, kjer so vdrli na območje okrog poslopja kompleksa. Notranjim varnostnim silam jih je uspelo zadržati, a so zunaj nato postavili šotore in naznanili, da bodo vztrajali do odhoda ameriških sil iz države. Protestniki so vzklikali tudi »Amerika je veliki satan!« To je slogan, ki ga v Iranu pogosto uporabljajo od islamske republike leta 1979, ko so zrušili proameriškega šaha Rezo Pahlavija. Od tedaj Washington in Teheran nimata neposrednih diplomatskih odnosov.
Protestniki so napadli ameriško veleposlaništvo. FOTO: Reuters
Protestniki so napadli ameriško veleposlaništvo. FOTO: Reuters
 
ZDA so za napad na svoje veleposlaništvo okrivile Iran, obenem pa so pritisnile na iraške varnostne sile, naj okrepijo svojo dejavnost, saj jih je presenetilo, s kakšno lahkoto so protestniki dosegli veleposlaništvo.

Zaradi napetega dogajanja ZDA v Irak pošiljajo dodatne vojake; 750 jih bo na območje odšlo že v prihodnjih dneh, je napovedal ameriški obrambni minister Mark Esper. Pridružili se bodo 5000 vojakom, ki so že v državi.
Helikopter ameriške vojske je nad območjem kompleksa veleposlaništva izstrelil opozorilne rakete. FOTO: Reuters
Helikopter ameriške vojske je nad območjem kompleksa veleposlaništva izstrelil opozorilne rakete. FOTO: Reuters
 
Na veleposlaništvo je sicer že ponoči prispela ekipa za hitro odzivanje iz vrst ameriških marincev, da bi okrepila tamkajšnje varovanje. Noben član osebja v napadu ni bil poškodovan, ZDA veleposlaništva tudi ne nameravajo evakuirati. Tja se z dopusta vrača tudi veleposlanik Matthew Tueller.
 
Dogajanje v Iranu povečuje strah, da utegnejo napetosti na vedno vročem Bližnjem vzhodu prerasti v odprto vojno. Predsednik ZDA Donald Trump je v torek besno tvitnil: »Iran bo odgovarjal za morebitna izgubljena življenja ali nastalo škodo na kateri koli od naših stavb. Plačali bodo zelo veliko ceno! To ni opozorilo, to je grožnja. Veselo novo leto.« Nekaj ur kasneje je dejal, da ne pričakuje vojne z Iranom. »Ne zdi se mi, da bi se to lahko zgodilo,« je dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje na Floridi, preden se je odpravil na novoletno praznovanje. Kot je dodal, ima rad mir.
 

Hamenej Trumpu: Če bi bili logični ... 

Nedeljske povračilne letalske napade ZDA na proiransko paravojaško skupino v Iraku je danes ostro obsodil iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej. »Iranska vlada, narod in jaz močno obsojamo zlonamernost ZDA,« je zapisal na twitterju. Odgovoril je tudi Trumpu, ki je odgovornost za dogajanje v Bagdadu pripisal Iranu. »Prvič, ničesar ne morete storiti. Drugič, če bi bili logični, kar pa niste, bi videli, da vas zaradi zločinov v Iraku, Afganistanu ... države sovražijo.« Pri tem je dodal, da Iran ne želi vojne, vendar bo odločno branil interese, dostojanstvo in veličino naroda. Če ga bo kdo ogrožal, bo brez oklevanja udaril nazaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije